EÚ sa zhodla, že stabilizácia Líbye je dôležitejšia ako kedykoľvek predtým

Na Malte sa v piatok konal neformálny summit Európskej únie, ktorého cieľom bolo obmedzenie migrácie cez Stredozemné more do Európy. Prioritou má byť stabilizácia Líbye, aby dokázala ochrániť svoje hranice.

03.02.2017 11:28 , aktualizované: 14:17
Angela merkelová, summit EÚ Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová prichádza na summit EÚ vo Vallette.
debata (64)

Stabilizácia Líbye je teraz dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, zhodli sa v piatok v súvislosti s diskusiou o migrácii prezidenti a premiéri krajín Európskej únie na svojom neformálnom summite na Malte. Európsky blok prispeje k tomu, aby severoafrická krajina mohla chrániť svoje hranice. Prioritou tak bude napríklad širšia podpora, výcvik a dodávky vybavenia líbyjskej pobrežnej stráži.

Únia tiež sľúbila, že v spolupráci s medzinárodnými organizáciami ako je Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zabezpečia primerané prijímacie zariadenia a podmienky pre migrantov priamo v Líbyi. EÚ tiež podporí Medzinárodnú organizáciu pre migráciu (IOM) v jej programe dobrovoľných návratov.

Médiá koncom januára citovali z nemeckej diplomatickej korešpondencie, podľa ktorej sú podmienky v líbyjských utečeneckých táboroch porovnateľné s nacistickými koncentračnými tábormi. Utečenci, ktorí nemajú peniaze, sú podľa týchto informácií strieľaní, aby uvoľnili miesto iným, ktorí sú ochotní zaplatiť prevádzačom.

EÚ má podľa deklarácie tiež záujem spolupracovať s líbyjskými úradmi tak, aby krajina dokázala účinne chrániť svoju južnú hranicu. Ako vysvetlil dobre informovaný diplomat, zmyslom je postaviť do cesty prekážky migračnej vlne zo subsaharskej Afriky ešte pred tým, než sa ľudia dostanú do lodí mieriacich cez Stredozemné more.

Rozbiť obchodný model prevádzačov má podľa deklarácie európska podpora miestnych komunít v Líbyi, napríklad na pobreží či na južnej hranici krajiny tak, aby ľudia nemuseli kvôli obžive spolupracovať s kriminálnymi gangmi. Na podporu urgentných potrieb súvisiacich s projektmi v Líbyi sa už Európska komisia rozhodla pre tento rok v prvej fáze vyčleniť 200 miliónov eur.

Merkelová na summite EÚ: S Líbyou postupujme podobne ako s Tureckom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pred začiatkom pojednávania uviedla, že únia musí aj v prípade Líbye dosiahnuť pri kontrole migrácie to, čo sa EÚ vlani podarilo v dôsledku dohody s Tureckom. Rakúsky kancelár Christian Kern zdôraznil, že EÚ musí mať kontrolu nad tým, kto na jej územie prichádza.

„Budeme hovoriť o ochrane líbyjského pobrežia a o zastavení nelegálneho prevádzačstva a obchodovania s ľuďmi. Vieme, že situácia utečencov v Líbyi je dramatická, a preto musíme urobiť to isté, čo sme urobili aj v spolupráci s Tureckom,“ povedala Merkelová.

Nasledovanie tureckého príkladu

Na základe dohody medzi EÚ a Ankarou z vlaňajšieho marca je možné vracať do Turecka migrantov, ktorí sa preplavili na grécke ostrovy. Únia výmenou za to prijíma utečencov, ktorých si sama vyberie, a finančne podporuje utečenecké tábory v Turecku. Po uzavretí dohody sa počet migrantov do Grécka výrazne znížil a najdôležitejšou migračnou trasou sa opäť stalo centrálne Stredomorie.

zväčšiť Maltskí príslušníci bezpečnostných jednotiek... Foto: Reuters, YVES HERMAN
summit EÚ, Valletta, Malta Maltskí príslušníci bezpečnostných jednotiek dohliadajú na príchod delegácií na summit EÚ vo Vallette

Vlani sa touto cestou, predovšetkým z Líbye do Talianska, dostalo do Európy viac ako 181 000 ľudí, tisíce na mori zomreli. O tom, že nastal čas túto trasu uzavrieť, hovoril už v stredu šéf Donald Tusk po stretnutí s líbyjským premiérom Faizom Sarrádžom.

„Potrebujeme pravidlá pre kontrolu migrácie. Je nemysliteľné nechať na prevádzačoch, aby rozhodovali, kto príde do Európy a kto nie,“ povedal Kern. „Nespoliehame sa na úplné uzavretie, ale musíme migráciu regulovať. Vieme, že sme sa s integráciou utečencov v krajinách ako Nemecko, Rakúsko, Švédsko alebo Dánsko dostali na hranicu možného,“ povedal.

EÚ podľa rakúskeho kancelára musí mať kontrolu nad svojimi hranicami, zároveň však nemôže prehliadať situáciu v utečeneckých táboroch v európskom susedstve. Únia sa musí zasadiť o to, aby sa v týchto táboroch dodržiavali ľudské práva.

EÚ by podľa návrhu záverečnej deklarácie dnešného neformálneho summitu, ktorý majú novinári k dispozícii, mala napríklad ďaleko výraznejšie podporovať rozvoj a prácu líbyjskej pobrežnej stráže, ale aj pomáhať slabej vláde v krajine s ochranou južnej líbyjskej hranice. V spolupráci s medzinárodnými organizáciami by EÚ chcela zlepšiť stav líbyjských záchytných zariadení, ako aj organizáciu návratov ľudí domov z týchto centier.

EÚ musí ísť ďalej bez ohľadu na Trumpa

Vo vzťahu k novému americkému prezidentovi Merkelová povedala, že Európska únia musí sama hľadať svoju úlohu vo svete a nemala by sa sústrediť na to, čo zaznieva od Donalda Trumpa. Rakúsky kancelár Christian Kern podotkol, že Trumpov nástup môže poslúžiť aj na posilnenie a zjednotenie únie. Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku by Európa nemala reagovať na novú americkú administratívu hystericky.

„V popredí nášho záujmu stoja rokovania o Európe, nie to, aby sme sa zaoberali inými časťami sveta,“ povedala Merkelová na otázku, čo pre EÚ znamená príchod Trumpa do Bieleho domu. Budúcnosť EÚ je podľa jeho názoru dôležitejšia ako rétorika, ktorá zaznieva z USA po nástupe novej administratívy.

„Môže to byť katalyzátor pre silnejšiu Európu, pre viac zjednotenú Európu,“ povedal rakúsky kancelár Kern o vplyvoch Trumpovho zvolenia. Všeobecne nechcel hovoriť o novom americkom prezidentovi ako o hrozbe pre EÚ, niektoré aspekty jeho politiky však podľa Kerna vyvolávajú „isté obavy“.

Aj francúzsky prezident Hollande v piatok upozornil na Trumpov nejasný prístup k európskym spojencom. „Kto vie, čo vlastne americký prezident ohľadom NATO chce,“ podotkol. Hollande vraj chápe, že sa európske krajiny snažia rozvíjať svoje bilaterálne vzťahy s Washingtonom, európsky prístup voči USA ale podľa neho musí byť definovaný spoločne.

Podľa predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera po Trumpovom nástupe je v Spojených štátoch menšia miera porozumenia pre EÚ. „Mám dojem, že nová (americká) administratíva nepozná Európu do detailov, ale v Európe majú detaily význam,“ povedal Juncker pri príchode na summit.

Podľa Sobotku z niektorých výrokov európskych politikov vyplýva, že v súčasnosti nebeží intenzívnejšia komunikácia s USA. Zvyčajne veľmi otvorená litovská prezidenta Dalia Grybauskaitéová to pri príchode komentovala slovami, že ku správam teraz slúži práve len twitter.

"Budem počas nášho rokovania apelovať, aby sme s Američanmi intenzívnejšie komunikovali a pokúsili sa pochopiť, v čom sa po nástupe Trumpa bude americká politika líšiť, v čom zostane rovnaká. Je potrebné hľadať elementárnu zhodu a spoluprácu. Napriek všetkým problémom, nedorozumeniam, výkrikom. Je potreba udržať pragmatickú komunikáciu a spoluprácu, "dodal Sobotka.

V liste, ktorým politikov pozýval na dnešnej summit, zaradil Donald Tusk kroky novej americkej administratívy prezidenta Donalda Trumpa medzi výzvy, ktorými teraz EÚ musí čeliť. Trump s nejasným vzťahom k európskym spojencom sa tak dostal do spoločnosti „asertívnej“ Číny, „agresívneho“ Ruska či Islamského štátu a chaosu a anarchie na Blízkom východe.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Angela Merkelová #migrácia #summit na Malte