Tusk: Rozpad EÚ by viedol k závislosti Európy od USA, Ruska a Číny

Európska únia v súčasnosti čelí výzvam, ktoré sú nebezpečnejšie ako čokoľvek za uplynulých 60 rokov európskej integrácie, myslí si predseda Európskej rady Donald Tusk.

31.01.2017 15:53
debata (131)

V liste, ktorým prezidentov a premiérov krajín únie pozval na piatkový neformálny summit v maltskej metropole Valletta, tiež varoval, že rozpad EÚ by neviedol k obnove „akejsi bájnej suverenity“ jej bývalých členov, ale naopak k ich závislosti od mocností ako sú USA, Rusko alebo Čína. Znepokojujúce vyjadrenia novej americkej administratívy pritom pre úniu podľa neho znamenajú neistotu.

„Zmena vo Washingtone stavia EÚ do zložitej situácie. Zdá sa totiž, že nová administratíva spochybňuje posledných 70 rokov americkej zahraničnej politiky,“ napísal šéf Donald Tusk o krokoch nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Podľa Tuska nie je dôvod, prečo by sa Európa a jej lídri mali podhodnotiť vonkajším silám a ich vládcom. „Dnes sa musíme jasne postaviť za našu dôstojnosť, dôstojnosť spojenej Európy – bez ohľadu na to, či hovoríme s Ruskom, Čínou, Spojenými štátmi alebo Tureckom,“ napísal.

Na Malte sa v piatok 28 lídrov krajín EÚ bude dohovárať na spôsoboch podpory Líbye ako cesty k zvládnutiu migračnej vlny z Afriky. Popoludní a večer potom bude 27 prezidentov a premiérov bez britskej kolegyne Theresy Mayovej pokračovať v debate o budúcnosti únie po brexite, ktorú začali už vlani v septembri v Bratislave. Diskusia na túto tému by sa mala skončiť najneskôr 25. marca, kedy sa štátnici opäť neformálne zídu pri príležitosti 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv.

„Vo svete plnom napätia a konfrontácie potrebujeme odvahu, rozhodnosť a politickú solidaritu Európanov. Bez toho neprežijeme. Keď neveríme sami v seba, v hlbší zmysel integrácie, prečo by v to mal veriť ktokoľvek iný?“, podotkol v liste Tusk.

V odseku týkajúcom sa vonkajších výziev pritom Tusk novú administratívu v USA zmienil spoločne s asertívnym správaním Číny, s ruským postupom voči Ukrajine a s takzvaným Islamským štátom a vojnami, terorom a anarchiou na Blízkom východe. Prvýkrát v histórii sa v stále multipolárnejšom svete mnohí prejavujú protieurópsky či „prinajlepšom euroskepticky“ podotkol. Upozornil tiež na rast nacionalizmu a xenofóbie v únii samotnej.

„Tretia hrozba je stav mysle proeurópskych elít. Stále viac je viditeľný pokles viery v politickú integráciu, poddávání sa populistickým argumentom a spochybňovaniu základných hodnôt liberálnej demokracie,“ napísal Tusk.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Donald Tusk