Odchod Británie spustí 133 slov, vláda predstavila zákon o brexite

Britská vláda vo štvrtok v parlamente predstavila stručný zákon umožňujúci kabinetu spustiť proces odchodu krajiny z Európskej únie. O norme, ktorá má podľa BBC iba 133 slov, začnú poslanci rokovať v utorok 31. januára.

26.01.2017 15:00
londýn, brexit, eú, veľká británia Foto:
Minister pre brexit Davis odmietol spresniť termín, kedy vláda v parlamente zverejní takzvanú bielu knihu, v ktorej načrtne svoje plány týkajúce sa brexitu.
debata (1)

Vyjadrenie parlamentu k začatiu brexitu, ktoré konzervatívna vláda plánuje na koniec marca, nariadil v utorok najvyšší súd.

„Verím, že parlament, ktorý schválil referendum o brexite, bude rozhodnutie britského ľudu rešpektovať a zákon rýchlo schváli,“ povedal poslancom minister pre brexit David Davis s odkazom na júnové ľudové hlasovanie, v ktorom sa Briti vyslovili pre rozluku s úniou.

Zákon bude Dolná snemovňa prejednávať aj v stredu, potom sa ním budú zaoberať príslušné výbory a 8. februára by mali poslanci text schvaľovať. Potom zákon poputuje do Snemovne lordov a ku kráľovnej.

Skutočnosť, že parlament má mať na prerokovanie zákona celkom len päť dní, kritizovali opoziční poslanci. Označovali to za neprijateľné, „hanbu“ a „pohŕdanie parlamentom“. Vládni poslanci argumentovali tým, že zákon má len dva odseky.

Tieňový minister pre brexit Keir Starmer uviedol, že jeho Labouristická strana sa bude okrem iného usilovať o schválenie dodatku k zákonu, ktorý stanovuje, že vláda premiérky Theresy Mayovej musí poslancom podávať pravidelné správy o rozhovoroch s Bruselom v intervaloch „nie dlhších ako dva mesiace“.

Labouristi už skôr sľúbili, že zákon blokovať nebudú. Vodca strany Jeremy Corbyn doň chce však presadiť dodatok požadujúci záruku prístupu na jednotný trh a ochranu pracovníkov. Svoje návrhy chce predstaviť tiež Škótska národná strana (SNP).

Minister pre brexit Davis odmietol spresniť termín, kedy vláda v parlamente zverejní takzvanú bielu knihu, v ktorej načrtne svoje plány týkajúce sa brexitu. To dlho požadovali predovšetkým opoziční poslanci, ale aj niektorí konzervatívci, a Mayová s predstavením dokumentu v stredu súhlasila.

V parlamente však zazneli požiadavky, aby vláda bielu knihu zverejnila ešte predtým, ako sa poslanci začnú zaoberať brexitovým zákonom. Davis v tejto súvislosti uviedol, že dokument bude „zverejnený čo najskôr, ako to pôjde“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová