Merkelová k prejavu Mayovej: Londýn si nemôže vyberať len hrozienka

Európska únia sa nesmie nechať rozdeliť pri rokovaniach o odchode Británie z európskeho bloku a Londýn nebude vyzobávať hrozienka. Povedala to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na utorkový prejav, v ktorom britská premiérka Theresa Mayová načrtla svoju predstavu takzvaného brexitu.

18.01.2017 17:15
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová: "Británia pri rokovaniach o brexite nemôže vyzobávať hrozienka."
debata (43)

„Hlavné je, aby sa Európa nenechala sama rozdeliť; my to zaistíme s pomocou veľmi intenzívneho dialógu,“ vyhlásila Merkelová podľa agentúry DPA.

„Prejav britskej premiérky Theresy Mayovej nám poskytol jasnú predstavu o tom, ako chce Británia postupovať, ale rokovania sa začnú až keď žiadosť (o odchod z EÚ) bude podaná v súlade s článkom 50,“ dodala kancelárka na tlačovej konferencii s talianskym premiérom Paolom Gentilonim.

„Británia pri rokovaniach o brexite nemôže vyzobávať hrozienka,“ poznamenala Merkelová na ekonomickej konferencii v Berlíne. Podobné slová v utorok použil aj nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel.

Merkelová zároveň podľa agentúry AP uviedla, že európske vlády budú svoje pozície konzultovať s domácimi podnikateľmi a že sa neobáva, že by verejný a súkromný sektor nedržali pri vyjednávaniach pospolu.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Brexit #Theresa Mayová