Fico: EÚ by nemala vyjsť z rokovaní o brexite oslabená

Európska únia by nemala vyjsť z rokovaní s Britániou o usporiadaní vzájomných vzťahov po brexite oslabená, pretože by to bol zlý príklad pre iné krajiny terajšej európskej dvadsaťosmičky. Vyhlásil to v stredu predseda vlády Robert Fico v reakcii na utorkový prejav britskej premiérky Theresy Mayovej o ďalšom postupe počas procesu vystupovania Británie z EÚ.

18.01.2017 12:34 , aktualizované: 17:07
fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico.
debata (33)

„Rokovania o brexite budú veľmi tvrdé a bolestivé. Bolo by veľmi nesprávne, ak by dvadsaťsedmička vyšla oslabená a Británia posilnená. Bol by to najhorší príklad pre každú inú krajinu v rámci Európskej únie, kde môžu cítiť tlaky verejnosti na prípadné vystúpenie z Európskej únie,“ povedal Fico v prejave pred úradníkmi, ktorí zabezpečovali slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

Mayová oznámila, že Británia nechce ani čiastočné či pridružené členstvo v únii. Mieni odstúpiť od Súdneho dvora EÚ, od jednotného trhu a od ďalších únijných štruktúr a tiež kontrolovať počet ľudí prichádzajúcich z únijných krajín.

„Keď hovorí Británia o svojich občanoch, o svojej krajine, my budeme hovoriť o našich občanoch, o našej krajine, o projekte Európskej únie. Za ústredný princíp budeme považovať, aby sa práva a povinnosti v novom vzťahu medzi Európskou úniou a Britániou boli v rovnováhe,“ uviedol Fico. Podľa premiéra nebude pre Britániu budúca zmluva o voľnom obchode s EÚ výhodnejšia ako jej súčasné plnohodnotné členstvo v únii.

Fico víta, že britská premiérka prejavom vyjasnila pozície vlády. Podľa neho prejav priniesol už dlho potrebný signál o smerovaní uvažovania britskej vlády a verí, že to prináša aj upokojenie trhov a reálnu nádej, že sa dlhá neistota okolo brexitu začne čoskoro vyjasňovať.

Podľa premiéra bude dôležité, aby si dvadsaťsedmička spolu sadla a dohodla si spoločnú pozíciu. Lídri členských krajín okrem Veľkej Británie sa spolu stretnú na neformálnom summite na Malte, ktorý bude začiatkom februára.

Lajčák: Individuálne rokovania by boli podrazom na dvadsaťsedmičke

Britská premiérka Theresa Mayová vo svojom prejave k brexitu priblížila svoje predstavy, ale je tu aj druhá strana, a to je dvadsaťsedem členských krajín Európskej únie. Tie budú mať svoje stanovisko, ak by došlo k rokovaniam s jednotlivými štátmi, bol by to podraz. Zároveň je dobré, že Mayová objasnila britské pozície, pretože tým pádom si my vieme nastaviť svoje. Vyplýva to zo slov ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka.

„V prvom rade chcem povedať, že je dobré, že britská premiérka vyjasnila pozície britskej strany, s ktorými idú do rokovaní o budúcnosti vzťahov. Tým pádom si aj my vieme nastaviť naše pozície,“ povedal Lajčák s tým, že z prejavu je jasné, že britská vláda sa rozhodla pre tvrdý brexit, ale zároveň sa chce nejakým spôsobom podieľať na voľnom pohybe tovarov a služieb.

„Z nášho pohľadu je rovnako tak dôležité, že potvrdila, že postavenie občanov EÚ, ktorí už sú vo Veľkej Británii, zostane zachované. Samozrejme, viackrát sa v prejave zdôrazňovala reciprocita. Takže ja si myslím, že toto je dobrá správa pre našich občanov a je to v súlade s tým, čo sme si aj my ako slovenská vláda dali ako jednu z podmienok,“ povedal Lajčák.

Ochrana občanov podľa neho znamená to, že slovenskí občania nesmú byť diskriminovaní oproti iným občanom EÚ, ani oproti britským občanom. Za toto bude Slovensko podľa Lajčáka veľmi razantne vystupovať v rokovaniach, ale SR v tom nebude osamotená, keďže táto je v záujme všetkých členských krajín. Rovnako tak je v záujme Veľkej Británie, aby aj ich občania v EÚ neboli diskriminovaní.

Lajčák je presvedčený, že byť súčasťou voľného trhu je lepšia voľba ako mať nejakú formu pridruženia alebo dohody o voľnom obchode, teda to, čo si Londýn zvolil. Rokovania budú podľa šéfa slovenskej diplomacie náročné. Tak, ako britská premiérka vymedzila to, čo vníma ako svoje záujmy a svoje priority, tak aj dvadsaťsedmička si vymedzí svoje záujmy a priority. „Bude spoločná pozícia dvadsaťsedmičky a je jasná dohoda, že nikto nebude viesť individuálne rokovania. To by bol podraz na dvadsaťsedmičke,“ dodal minister.

Britská premiérka Theresa Mayová v utorok vyhlásila, že jej krajina plánuje jasný odchod z Európskej únie a nezvolí si niečo, čo by znamenalo, že bude „napoly dnu, napoly vonku“. V prejave premiérka povedala, že Británia si nebude „zachovávať kúsky členstva“, ani sa nebude snažiť o asociované alebo čiastočné členstvo v bloku.

Predsedníčka britskej vlády vyhlásila, že Británia odíde z jednotného trhu EÚ, ale bude „sa snažiť o čo najväčší možný prístup naň“. Mayová konštatovala, že jej plány nedovolia Británii zostať na jednotnom trhu, pretože by to znamenalo, že „z EÚ vôbec neodíde“. Vyjadrila vôľu, aby Británia bola s inými štátmi EÚ v colnej únii a aby sa odstránilo toľko obchodných bariér, koľko je možné. Británia podľa nej chce komplexnú dohodu o voľnom obchode bez príspevkov do rozpočtu EÚ. Krajina podľa Mayová chce obchodovať a podnikať v celom svete a začala oslovovať iné štáty.

Mayová uviedla, že Londýn získa kontrolu nad počtom ľudí prichádzajúcich do krajiny z EÚ, ale chce čo najskôr garantovať práva občanov únie. Dodala, že Británia vybuduje „nové a rovné partnerstvo“ s Európou. Pri predstavení svojej vízie pre Britániu premiérka konštatovala, že chce, aby jej krajina po odchode bola „silnejšia, poctivejšia, zjednotenejšia a viac pozerajúca sa do sveta ako predtým“. Zároveň podľa nej aj britský parlament bude hlasovať o konečnej dohode o brexite.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Robert Fico #Miroslav Lajčák #Brexit