Európska únia predĺži hospodárske sankcie proti Rusku

Európska únia predĺži o pol roka ekonomické sankcie uvalené predvlani na Rusko kvôli jeho postupu v ukrajinskej kríze. Podľa diplomatických zdrojov o tom na summite v Bruseli rozhodli šéfovia štátov a vlád dvadsaťosmičky.

15.12.2016 13:55 , aktualizované: 19:56
EÚ, summit, merkelová, mayová, schulz Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkel (vľavo), paedsedau Európskeho parlamentu Martin Schulz (uprostred) and britská premiérka Theresa Mayová počas decembrového summitu EÚ v Bruseli.
debata (224)

Predĺženie sankcií, ktoré únia spája s plným presadením mierových dohôd z Minsku a ktoré platia do konca januára 2017, sa očakávalo. Predseda summitov Donald Tusk pôvodne tento krok predpokladal ešte pred summitom.

Holandsko má záruky EÚ, ktoré umožnia ratifikáciu dohody s Kyjevom

Summit Európskej únie súhlasil so zárukami, ktoré by mali Holandsku umožniť ratifikáciu asociačnej dohody s Ukrajinou. Uviedli to diplomati.

Holandský premiér Mark Rutte žiadal záruky, že ratifikácia asociačnej dohody s Ukrajinou nie je formálny krok na ceste k členstvu krajiny v EÚ – teda, že ratifikácia neznamená pre Kyjev postavenie kandidátskej krajiny – a úniu nezaväzuje k vojenskej pomoci Kyjevu.

Takéto ubezpečenia majú jeho krajinu ako poslednému členskému štátu únie umožniť ratifikáciu významnej dohody medzi EÚ s Ukrajinou napriek tomu, že proti takémuto kroku sa tento rok v apríli vyslovili holandskí voliči v právne nezáväznom referende. Napriek tomu krok neznamená, že Holandsko dohodu automaticky ratifikuje, Rutto musí vec doma znovu predložiť obom komorám parlamentu.

Už pri príchode na summit bol holandský premiér, ktorého vláda ratifikáciu dlhodobo presadzuje, opatrne optimistický. Varoval, že krach dohody o pridružení by znamenal likvidáciu spoločného stanoviska únie voči Rusku, ktorému sa európske smerovanie Kyjeva nepáči.

Európski lídri chcú dôraznejšie stanovisko k Sýrii

Európski lídri zrejme zmenia časť záverečného vyhlásenia summitu, ktorá sa týka Sýrie. Novinárom to oznámil zdroj blízky predsedovi Európskej rady Tuskovi. Z jeho vyjadrení je zrejmé, že únia má v úmysle zaujať dôraznejší postoj.

Podľa pôvodného návrhu záverov mala Únia zdôrazniť potrebu humanitárnej pomoci a pripomenúť svoje odhodlanie sankciami trestať tých, ktorí sú zodpovední za vojnové zločiny a porušovanie ľudských práv.

O nutnosti prísť s jasným stanoviskom voči Sýrii pred rokovaním hovorila britská premiérka Theresa Mayová. Francúzsky prezident Francois Hollande spomenul potrebu bezpečne evakuovať z východného Aleppa všetkých, ktorí o to stoja a zaistiť bezpečie a humanitárnu podporu tým, ktorí sa odhodlajú zostať.

Schulz: Európsky parlament musí vyjednávať o brexite

Európsky parlament musí byť zapojený do rokovaní o vystúpení Británie z Európskej únie. Na summite v Bruseli to vo štvrtok povedal predseda europarlamentu Martin Schulz. Mechanizmom vyjednávania s Britmi sa budú na neformálnej večeri zaoberať lídri 27 krajín EÚ bez britskej premiérky. Návrh, o ktorom budú premiéri a prezidenti rokovať, podľa Schulza stavia Európsky parlament do podradnej pozície.

„Zdá sa, že Európsky parlament sa na rokovaniach o brexite nebude podieľať. Ja som dal jasne najavo, že to je úplne neprijateľné,“ uviedol Schulz. Myšlienka, že by sa jedna z troch kľúčových inštitúcií EÚ priamo nepodieľala na rokovaniach s Britmi, je podľa jeho vyjadrenia „podivná“.

V čase, keď Schulz hovoril na tlačovej konferencii, povedal dobre informovaný činiteľ novinárom, že hoci úlohou šéfa summitov únie Donalda Tuska nie je bojovať s europarlamentom, návrh pripravený jeho tímom spracováva želanie členských krajín o podobe budúcich rokovaní. „Napätie medzi inštitúciami je v Bruseli normálne, je to súčasť našich poistiek a vyvažovania. Takže to nepreceňujeme,“ poznamenal.

Zapojenie parlamentu tak zrejme bude horúcou otázkou na večeri lídrov členských krajín. Členské krajiny totiž europarlament nechcú na samotných rokovaniach, ani na ich príprave, sú si zároveň vedomé, že na záver celého procesu budú potrebovať jeho súhlas s dosiahnutou dohodou.

Návrh predpokladá, že vo chvíli, keď Británia oficiálne spustí proces vystúpenia z EÚ podľa článku 50 Lisabonskej zmluvy o fungovaní inštitúcií únie, úniový summit určí pozície a princípy, ktorými sa únia počas dvojročných rozhovorov mieni riadiť.

Na základe smeru určeného summitom by sa mali určovať konkrétne pozície dvadsaťsedmičky pre najrôznejšie aspekty rozhovorov ministrov zahraničia alebo ich kolegov zodpovedných za európsku problematiku.

Rokovania za Brusel potom povedie z poverenia Rady EÚ tím Európskej komisie vedený niekdajším eurokomisárom pre vnútorný trh a služby Michelom Barnierom. Ten by mal k rozhovorom prizvať ešte zástupcu šéfa úniových summitov Donalda Tuska.

Až v poslednom zo siedmich bodov návrhu dokumentu stojí, že vyjednávači za EÚ, teda Barnier a jeho tím, majú podrobne a pravidelne o rokovaniach informovať Európsky parlament. Schulz tento návrh kritizoval už v stredu. Šéfovi summitov Tuskovi listom oznámil, že je z návrhu sklamaný, pretože europarlament je odsúvaný do podradnej pozície. Varoval tiež, že europoslanci by za určitej situácie výslednú dohodu schváliť nemuseli.

Rokovaním s predsedom EP Schulzom sa začal summit EÚ

Debatou s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom sa začal decembrový a posledný tohtoročný summit Európskej únie. Prezidenti a premiéri by sa okrem iného mali dohodnúť na zárukách, ktoré Holandsku umožnia ako posledný krajine EÚ ratifikovať asociačnú dohodu s Ukrajinou. Diskutovať sa bude tiež o kríze v Sýrii, migrácii, vzťahoch s Tureckom alebo o posilňovaní európskej bezpečnosti a spolupráci s NATO.

EÚ by podľa očakávaní mala zdôrazniť potrebu humanitárnej pomoci vo vojnou ničenej Sýrii, pripomenie svoje odhodlanie sankciami trestať tých, ktorí sú zodpovední za vojnové zločiny a porušovanie ľudských práv.

Prioritou je ochrana civilistov, znelo pred summitom

Na pozvanie francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda osloví summit starosta východnej časti sýrskeho Aleppa Brítá Hádží Hasan. Potvrdil to hovorca šéfa Európskej rady Donalda Tuska. Aleppo, ktoré je kľúčové pre sýrskych protivládnych povstalcov, v minulých dňoch prakticky dobyla armáda prezidenta Assada a z mesta prichádzajú správy o neľútostnom zabíjaní civilistov.

Aj podľa britskej premiérky Theresy Mayovej musí EÚ jednoznačne odsúdiť dianie v Sýrii; sýrsky prezident Bašár Asad a jeho podporovatelia z Ruska a Iránu sú podľa nej za tragédiu v Aleppe zodpovední.

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová novinárom povedala, že pre situáciu v Aleppe telefonicky hovorila s iránskym ministrom zahraničia Mohammadom Džavádom Zarífom. „Vyzývame Irán a tiež pracujeme so Spojenými národmi a ďalšími … žiadame ruské sily, Iráncov, aby dodržali svoje medzinárodné záväzky týkajúce sa ochrany civilistov. Dúfam, že sa to stane,“ povedala. Pre EÚ je podľa nej „totálne neprijateľné“ zaobchádzanie, ktorému sú civilisti v Sýrii vystavení. Únia podľa nej stojí za všetkou humanitárnou pomocou, ktorú sa teraz OSN pokúša v Sýrii k ľuďom dostať. „Snažíme sa veci konkrétnym spôsobom posunúť priamo na mieste,“ uviedla Mogheriniová.

Zahranično-politické témy

Ďalšími zahranično-politickými témami summitu budú fungovanie jarnej dohody o migrácii medzi EÚ a Tureckom alebo užšia spolupráca s africkými štátmi. Lídrov čaká tiež debata o reforme úniového azylového systému a princípoch „efektívnej solidarity“.

Popoludní sa summit, čiastočne za účasti generálneho tajomníka NATO, bude zaoberať posilňovaním európskej bezpečnosti, spoluprácou so Severoatlantickou alianciou a tiež hospodársku problematikou.

Na záver čaká prezidentov a premiérov neformálna večera, kde prerokujú postup v procese vystúpenie Británie z EÚ. Britská premiérka Mayová sa na večeri nezúčastní.

224 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #summit #Martin Schulz #Brexit