Fico: Sankcie voči Rusku nič nezmenili, držme sa vlastnej pravdy

Sankcie voči Rusku nič nezmenili na správaní tohto štátu ani Ukrajiny. Povedal to v stredu predseda vlády SR Robert Fico (Smer) na rokovaní Výboru NR SR pre európske záležitosti.

14.12.2016 14:55 , aktualizované: 16:07
Robert Fico, summit EÚ Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (104)

„Všetci sa tu trasieme. Oba štáty majú čo plniť, ak ide o minské dohody. Naše čierno-biele videnie je nebezpečné a zlé. Ja nepôjdem proti jednote EÚ. Budem bojovať za naše vlastné záujmy, ale nebudem rozbíjať jednotu únie. Ale nenechám si ujsť príležitosť, aby som vždy na Európskej rade povedal, že som proti sankciám, ktoré sú nezmyselné,“ zdôraznil.

Fico tvrdí, že Rusko má svoj problém s Ukrajinou, „kde sme bez akýchkoľvek problémov povedali, že došlo k porušeniu medzinárodného práva“. „Rovnako som kedykoľvek otvorený povedať, že vojna v Iraku bola vymyslená, že som nikdy nesúhlasil s bombardovaním Belehradu, kde boli pozabíjané tisíce ľudí, že nesúhlasím s uznaním Kosova. Máme konzistentné postoje v týchto témach,“ deklaroval.

Premiér podľa svojich slov nerozumie, prečo by nám mali sankcie škodiť a prečo nám má klesať vzájomný obchod s Ruskou federáciou. „Máme právo komentovať tieto veci aj preto, lebo Ukrajine na rozdiel od iných aj reálne pomáhame. Držme sa svojej vlastnej pravdy, vlastných predstáv. V zahraničnej politike sme konzistentní,“ uzavrel Fico.

Lídri Francúzska a Nemecka, prezident Francois Hollande a kancelárka Angela Merkelová, sa v utorok zhodli na predĺžení režimu sankcií uvalených na Rusko v prípade, že nebudú rešpektované a plnené minské mierové protokoly o urovnaní krízy na východe Ukrajiny.

„Musíme trvať na plnení dohôd z Minska a keď k nemu nedochádza, pokračovať v režime sankcií,“ uviedol Hollande na tlačovej konferencii v Berlíne. Vysvetlil, že v situácii, keď nebadať snahu ani pokrok v plnení mierových dohôd a situácia je stále zablokovaná, „som rovnako ako kancelárka za to, aby sankcie boli predĺžené“.

Podľa diplomatických zdrojov EÚ po summite, ktorý sa bude konať 15. decembra v Bruseli, dôjde k predĺženiu platnosti ekonomických sankcií uvalených na Rusko v roku 2014 po anektovaní Krymského polostrova a pre moskovskú podporu proruských separatistov na východnej Ukrajine.

Sankcie sú zamerané okrem iného na zabrzdenie ruského dovozu do EÚ a znemožňujú prístup ruských bánk živiacich domácu ekonomiku na európske finančné trhy. EÚ ich naposledy predĺžila do 31. januára 2017. Zachovanie režimu sankcií je už dlhší čas témou debát v rámci únie, keďže niektoré štáty, napríklad Taliansko, namietajú, že odvetné opatrenia prijaté Ruskom vážne poškodzujú sektory ich ekonomiky.

Veľká Británia nemôže súboj vyhrať, bola by to naša obrovská chyba

Veľká Británia nemôže vyjsť z vyjednávania o podobe vzťahov s EÚ po brexite ako víťaz. Zdôraznil to predseda vlády SR Robert Fico (Smer).

„Veľká Británia nemôže tento súboj vyhrať, bola by to naša obrovská chyba. Sloboda pohybu, o tom sa nedá vyjednávať. Buď bude, alebo nie. Kto by nechcel dobré vzťahy s Veľkou Britániou? Ale ako to dopadne, keď si vyrokuje výhody a na druhej strane bude blokovať občanov EÚ pri hľadaní si práce či štúdiu?“ pýtal sa premiér.

On sám je presvedčený, že 27 krajín EÚ musí mať výhodnejšie podmienky a každý členský štát únie musí vedieť, že stojí za to v EÚ zostať. „Dohoda medzi EÚ a Veľkou Britániou musí byť výhodnejšia pre úniu, aby sme nedávali energiu do krajín, kde sú protieurópske postoje,“ podotkol.

Za vážnejší problém však Fico považuje Taliansko, kde po neúspešnom referende odstúpil tamojší premiér Matteo Renzi a hovorí sa o predčasných parlamentných voľbách. „Pravdepodobnosť víťazstva strán, ktoré nie sú naklonené Európe, je vysoká. Čo ak príde referendum o eure? Potom máme vážny problém,“ dodal.

Povinné kvóty sú mŕtve, ponúkame efektívnu solidaritu

Premiér Robert Fico považuje za „mŕtve“ nielen existujúce povinné kvóty prerozdeľovania utečencov medzi členské krajiny Európskej únie, ale aj iniciatívu Európskej komisie ohľadom zavedenia automatického mechanizmu pre prerozdeľovanie migrantov. Fico to vyhlásil pred nadchádzajúcim summitom štátnikov krajín európskej dvadsaťosmičky.

„Platné kvóty sú mŕtve a tie, čo ešte nie sú prijaté, sú mŕtve dávno. Ponúkame koncept efektívnej solidarity, že každý štát musí prispieť, ale je na ňom, aké prostriedky zvolíia,“ povedal v stredu Fico pred poslancami európskeho výboru parlamentu.

Podľa predsedu vlády z plánovaného počtu 160 000 migrantov opätovne rozdelili len asi päť percent utečencov, čo Fico označil za fiasko systému povinných kvót.

„Za Slovensko hovorím veľmi jasne, ak budem predsedom vlády, povinné kvóty nikdy. Vieme pomôcť v rámci solidarity rôznym spôsobom, ale nie prostredníctvom povinných kvót,“ uviedol Fico. Za dôležité označil dohody medzi EÚ a tretími krajinami, ktorých cieľom je obmedziť odchod ľudí z týchto krajín. Za kľúčovú považuje dohodu s Tureckom.

Slovensko rovnako ako Maďarsko podalo žalobu proti vlaňajšiemu rozhodnutiu väčšiny členských krajín EÚ o zavedení povinných kvót. Povinné prerozdeľovanie utečencov pri hlasovaní nepodporila ani Česká republika, ktorá podľa ministra zahraničia Lubomíra Zaorálka opäť odmietne pri očakávanej debate lídrov o spoločnom azylovom systéme EÚ automatický mechanizmus pre prerozdeľovanie migrantov medzi jednotlivé štáty.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #protiruské sankcie #Brexit #povinné kvóty