Taliansko zablokovalo revíziu rozpočtových pravidiel EÚ

Zmena rozpočtových pravidiel v rámci EÚ sa posunula na budúci rok, pretože Taliansko ich na utorňajšom stretnutí ministrov zahraničia v Bruseli odmietlo.

14.12.2016 09:28
Miroslav Lajčák Foto: ,
Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vyjadril ľútosť nad postojom Talianska k rozpočtovým zmenám.
debata (2)

“Taliansko zatiaľ nie je v pozícii ustúpiť od svojich výhrad k predkladanému návrhu,” povedal pre portál Politico.eu Maurizio Massari, taliansky veľvyslanec pre EÚ.

V septembri Európska komisia navrhla navýšenie rozpočtu do roka 2020 o 6 miliárd eur, ktoré majú byť určené na založenie Európskej pobrežnej stráže, vytvorenie nových pracovných miest a programov pre mladých ľudí, či Európskemu fondu pre strategické investície, ktorého cieľom je zlepšenie infraštruktúry a navýšenie financovania vedy a výskumu.

Avšak Taliansko predkladané navýšenie finančných prostriedkov nepovažuje za dostatočné, predovšetkým pokiaľ ide o otázku migrácie a znižovania nezamestnanosti.

“Veľmi nás mrzí postoj Talianska. Momentálne nemôžeme robiť nič, iba čakať, kým Taliansko ustúpi zo svojich požiadaviek” komentoval túto situáciu slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Taliansko #rozpočet