Fico: EÚ musí vyjsť z rokovaní o brexite lepšie ako Británia

Aj keď má Európska únia mnohé ťažkosti, je to úžasný a jedinečný projekt. Je úlohou vysvetľovať občanom každodenné výhody tohto projektu a nezabúdať na to, že stále existujú krajiny, ktoré by doň chceli vstúpiť. Ak sa splnia predvolebné sľuby nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, môže to pomôcť Európe, aby sa stala globálnym hráčom. Pokiaľ ide o brexit, rokovania s Veľkou Britániou budú v mene Európskej únie a budú až po notifikácií článku 50, ktorým sa odchod spúšťa. Na tieto témy hovoril v utorok premiér Robert Fico pred študentmi na diskusii Visegrádska štvorka a budúcnosť Európskej únie – Dobrá perspektíva alebo slepá ulička na pôde Univerzity Komenského v Bratislave.

22.11.2016 11:53 , aktualizované: 12:00
fico Foto: ,
Robert Fico.
debata (19)

„Prosím vás, čo nás je do toho, koho si Spojené štáty americké vybrali za svojho prezidenta? Je to ich suverénne právo,“ povedal Fico na diskusii. Ocenil že po Trumpovom zvolení sa môžu upokojiť vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom, ktoré sú podľa Fica momentálne napäté, a to nikomu neprospieva. Možno to bude dobré, aby sme sa stali globálnymi hráčmi, pokračoval ďalej Fico.

Ak dôjde k tomu, čo avizuje Trump, bude to možno musieť podľa premiéra urýchliť rozhodnutia v bezpečnostných otázkach, možno bude aj väčší tlak na rozpočty. „Ale EÚ nemôže ostať v polohe neschopnosti 27 členských štátov reagovať na urgentné situácie. Možno to bude šancou pre EÚ, aby sa posilnila, svet ju do toho bude nútiť,“ myslí si šéf slovenskej exekutívy.

Európska únia musí vyjsť z rokovaní o takzvanom brexite úspešnejšie než Británia. Brexit nemôže byť dobrým príkladom pre ďalšie rozbíjanie EÚ, povedal to v utorok na konferencii o budúcnosti EÚ a o postavení krajín Visegrádskej štvorky premiér Robert Fico. Premiér zopakoval, že Londýn si nebude môcť vyberať hrozienka z koláča, ak bude chcieť prístup na jednotný európsky trh, bude musieť dodržiavať všetky štyri slobody vrátane slobodu pohybu.

„Najväčšou prehrou Európskej únie bude, keď vyjednávanie s Britániou skončí tak, že víťazom tohto vyjednávania bude Británia. To bude najlepší príklad pre ďalšie členské štáty Európskej únie, aby uvažovali o tom, ako robiť do budúcnosti svoje vlastné rozhodnutia v podobe nejakých referend,“ povedal Fico.

Referendum o vystúpení Británie z EÚ premiér označil za príklad nezvládnutia vnútropolitickej agendy v Británii. „Nie som si istý, či Británia vie, čo chce, pokiaľ ide o vyjednávanie s Európskou úniou. Nie je ani zrejmé, kedy dôjde k notifikácii článku 50,“ povedal Fico. Článok 50 Lisabonskej zmluvy upravuje vystúpenie členské krajiny z EÚ.

Premiér tiež priznal, že ak niekto preberá prirodzené líderstvo, nie je to zlé. Prirodzenou líderkou je podľa neho nemecká kancelárka Angela Merkelová a „pán boh zaplať, že taký líder je“. Trvá ale na tom, že EÚ nemôže fungovať tak, že „veľkí sa idú poradiť a nám potom oznámia výsledok“. Skončilo sa podľa neho obdobie, keď nikto nemohol nič povedať. Takisto dodal, že Slovensko by bez EÚ neprežilo a odmietol úvahy o neutralite.

Pokiaľ ide o sankcie voči Rusku, Fico zopakoval, že škodia. Nepáčia sa mu, ale nepôjde proti jednote EÚ. Pokiaľ ide o Visegrádsku štvorku, Slovensko cez ňu presadzuje svoje záujmy. Podľa Fica platí, že inak sa pozerá, ak prehovorí premiér päťmiliónovej krajiny a inak, ak sa postaví zoskupenie, ktoré reprezentuje 60 miliónov obyvateľov. V4 nemá vo všetkom rovnaký postoj, ale nezaoberá sa témami, v ktorých nepanuje konsenzus. „Neviem si predstaviť, že by Slovensko bolo schopné presadiť svoje názory cez iný formát ako V4,“ povedal Fico.

Pokiaľ ide o EÚ ako celok, podľa premiéra je to náš životný priestor, ale ľuďom, hlavne mladým, treba lepšie vysvetľovať výhody projektu, že štyri základné slobody máme vďaka Bruselu, a nie napriek. „Potrebujeme zachovať projekty európskej integrácie. Aby sa neotriasali vo svojich základoch, na to treba konštruktívnu diskusiu a výsledky“ skonštatoval šéf slovenskej vlády. Preto si nemôžeme dovoliť luxus donekonečna analyzovať, či potrebujeme viac, alebo menej Európy.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #V4 #Brexit #Visegrádska skupina