Od hlasovania o brexite rastie podpora EÚ, aj v Británii

Od júnového referenda o vystúpení Veľkej Británie z EÚ narástla podpora členstva v EÚ až v piatich zo šiestich najväčších štátov únie, vrátane samotnej Británie.

21.11.2016 14:00
debata (9)

Okrem Veľkej Británie stúpol počet stúpencov EÚ vo Francúzsku, Nemecku, Poľsku a Taliansku. Jedinou výnimkou z týchto veľkých štátov únie je Španielsko.

“Zdá sa, že hrozba brexitu je najlepšou reklamou Európskej únie,” povedal pre britský denník The Guardian Aart De Geus z Bertelsmannovej nadácie, ktorá tento prieskum uskutočnila.

Kým 23. júna sa za brexit vyslovilo približne 52% hlasujúcich, podľa výsledkov Bertelsmannovej nadácie by v auguste zotrvanie Británie podporilo 56% ľudí.

Najväčšími fanúšikmi EÚ sú Poliaci, v Poľsku podľa najnovšieho prieskumu až 77 percent ľudí podporuje členstvo svojej krajiny, zatiaľ čo v marci to bolo o deväť percent menej. Druhé miesto patrí Nemecku s 69-percentnou podporou.

Napriek tomu, že Španielsko je jedinou krajinou zo šiestich najväčších krajín EÚ, kde podpora členstva v porovnaní s marcom klesla, stále si udržiava nadpriemernú hodnotu – 68 percent, v marci to bolo až 71 percent.

Aj v rámci celej EÚ sa počet ľudí, ktorí uprednostňujú zotrvanie svojho štátu v EÚ, zvýšil. Kým v marci to bolo 57 percent opýtaných, podľa výsledkov Bertelsmannovej nadácie je to teraz 62 percent. Výskumníci oslovili viac ako 10 000 ľudí vo všetkých štátoch EÚ.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Veľká Británia #Španielsko #Francúzsko #Brexit