Slovensko profituje z členstva v EÚ, tvrdí 79 percent opýtaných

To, čo Európanov spája, je dôležitejšie, ako to, čo ich rozdeľuje. Myslí si to 71 percent Európanov. Zároveň je 53 percent obyvateľov EÚ presvedčených, že členstvo v EÚ je dobré pre ich krajinu. Dokumentujú to výsledky najnovšieho prieskumu Eurobarometer, ktorý publikoval v piatok Európsky parlament.

18.11.2016 15:34
debata (61)

Na Slovensku je o výhodách členstva v EÚ presvedčených 54 percent obyvateľov, čo je v porovnaní s minulým rokom nárast až o šesť percent. Zároveň to predstavuje najvyšší medziročný nárast v rámci únie, pričom sme presvedčení, že členstvo nám prináša hlavne nové pracovné príležitosti. Inak sa podiel respondentov v EÚ, ktorí členstvo považujú za dobrú vec, zásadne líši podľa krajiny – od 74 percent v prípade Írska, po 31 percent v Grécku.

Podobne ako v roku 2015 si aj teraz 60 percent ľudí v únii myslí, že ich krajina profituje z členstva v EÚ. Na Slovensku je to až 79 percent opýtaných. Pozitívne čísla zaznamenalo Slovensko aj v prípade otázok o Európskom parlamente. EP má pozitívny imidž u 28 percent Slovákov, čo je najvyšší nárast v EÚ proti minulému roku, a to o deväť percent. EP vníma neutrálne 45 percent Slovákov (44 % Európanov).

Európska identita

Prieskum, ktorý sa uskutočnil medzi 24. septembrom a 3. októbrom 2016, čiže už počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ, priniesol aj ďalšie zaujímavé výsledky. Napríklad 46 percent Európanov by chcelo, aby europarlament zohrával dôležitejšiu úlohu ako v súčasnosti. Na Slovensku si to myslí 47 percent ľudí, čo je o 17 percent viac ako minulý rok a taktiež najväčší skok v rámci celej únie.

Demokracia a sloboda zostávajú kľúčovými prvkami európskej identity pre 50 percent opýtaných Európanov, zatiaľ čo euro zaznamenalo jasný pokles na 33 percent, a to najmä v krajinách eurozóny. Naopak, na Slovensku je euro kľúčovým prvkom európskej identity, a to až pre 57 percent opýtaných. Jeden z dvoch Európanov si tiež myslí, že ich pocit príslušnosti k únii by posilnil harmonizovaný systém sociálneho zabezpečenia.

Smerom k horšiemu

Európania tiež majú pocit, že váha ich hlasu klesá, najmä na národnej úrovni. Len 53 percent Európanov a 54 percent Slovákov si myslí, že ich hlas zaváži v ich vlastnej krajine.

Ľudia v EÚ nemajú na budúcnosť pozitívny pohľad. Viac ako polovica (54 %) respondentov tvrdí, že v EÚ sa „veci uberajú zlým smerom“, čo je nárast o 13 percent oproti minulému roku. Na Slovensku si to myslí 51 percent ľudí. O svojej vlastnej krajine si to myslí 58 percent opýtaných Európanov (14-percentný nárast oproti roku 2015), na Slovensku 57 percent občanov. Slováci si však zároveň myslia, že situácia sa zhoršuje viac v ich vlastnej krajine ako v EÚ.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia