Šefčovič: EÚ chystá veľký legislatívny balík pre energetickú úniu

Európska únia plánuje do konca roka predložiť veľký balíček legislatívnych návrhov pre energetickú úniu. Ako uviedol podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, balík bude obsahovať tri hlavné skupiny.

15.11.2016 12:42
Maroš Šefčovič Foto:
Podpredseda Európskej komisie zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič.
debata (5)

Jednu z nich budú tvoriť návrhy na zvýšenie energetickej efektívnosti v budovách. Druhou má byť návrh na nový ekodizajn, ktorý bude znižovať energetickú náročnosť pri elektrických spotrebičoch. Treťou oblasťou bude nový dizajn trhu s elektrinou v Európe, ktorý sa týka obnoviteľných zdrojov.

Šefčovič na tlačovej besede po skončení zasadnutia Konferencie parlamentných výborov pre záležitosti Únie parlamentov členských štátov EÚ vyzdvihol aj fakt, že jednotlivé krajiny prijímajú Parížsku dohodu ešte skôr, ako sa uskutoční samotná implementácia v Marakéší. „Už dnes vidíme, ako dôležitá je Parížska dohoda,“ povedal eurokomisár. "Chceli by sme navrhnúť krajinám, aby od budúceho roka, vediac aký legislatívny rámec Európska komisia navrhuje, pracovali na energetických a klimatických plánoch, ktoré by odzrkadlili, ako sa chcú krajiny do budujúceho sa procesu začleniť,“ dodal.

Ako Šefčovič uviedol, budúci rok plánujú predložiť návrhy týkajúce sa mobility, návrhy v oblasti automobilovej dopravy, nákladnej prepravy a letectva. „Čo sa týka klasickej energetiky, všetky návrhy by sme mali stihnúť vypracovať do konca tohto roka,“ upresnil.

Šefčovič si je vedomý toho, že ciele EÚ, ako napríklad v roku 2050 žiť v uhlíkovo neutrálnej ekonomike, čo znamená, že by sme mali technológiami dokázať neutralizovať vyprodukované emisie, sú vysoké. "Chceme, aby sme sa dostali do situácie, keď boj s klimatickými zmenami budeme mať pod kontrolou,“ povedal.

„Koncom tohto mesiaca by sme mali predložiť novú smernicu o energetickej efektívnosti, chceli by sme zvýšiť limit pre energetickú efektívnosť na 27 až 30 percent do roku 2030. Bude to chcieť financie, chceme predložiť aj návrh na financovanie pre inteligentné budovy, nový biznis model pre mestá a podnikateľov," zdôraznil s tým, že tu vidí priestor pre tvorbu pracovných miest. Podľa neho práve malé a stredné podniky sa môžu zapájať do procesu a pomáhať znižovať emisie.

Parížska dohoda o klimatických zmenách, ktorá bola po sérii dlhých rokovaní uzavretá v Paríži v decembri minulého roka, vstúpila do platnosti 4. novembra. Stalo sa tak 30 dní po tom, ako ju Európsky parlament začiatkom októbra úspešne ratifikoval. Na klimatickej konferencii „COP 22“, ktorá sa v marockom Marakéši uskutočňuje od 7. do 18. novembra, zmluvné strany diskutujú o jej implementácii, detailoch kontroly a podávaní správ o jej napĺňaní.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #energetická únia #legislatívny balík