Timmermans: Do práce EK musíme viac zapojiť národné parlamenty

Prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans vyzýva národné parlamenty členských krajín EÚ, aby sa viac zapojili do prípravy európskej legislatívy a podporili úsilie Bruselu vykonať audit súčasných právnych predpisov.

14.11.2016 13:27
Frans Timmermans Foto:
Viceprezident Európskej komisie Frans Timmermans chce do vecí týkajúcich sa EK vo väčšej miere zapojiť aj národné parlamenty.
debata (8)

Vyhlásil to v pondelok v Bratislave počas plenárneho zasadnutia konferencie COSAC, ktorá združuje výbory národných parlamentov pre európske záležitosti.

Cieľom auditu má byť zistenie, či časť legislatívy a predpisov nemožno z dôvodu veľkej byrokracie odstrániť, resp. vylepšiť. „Parlamenty získajú rešpekt, ak sa im podarí obmedziť byrokraciu. Pozrime sa preto späť,“ apeloval Timmermans.

Na otázku, kto je za prebujnenú byrokraciu zodpovedný, odvetil, že už si zvykol na pohľad, podľa ktorého je za všetko zlé zodpovedná Európska komisia.

„Ale často tú zodpovednosť majú národné či dokonca regionálne parlamenty, ktoré rady hovoria, že to má na svedomí Brusel, pritom samy k európskej legislatíve pripájajú vlastné veci. Preto treba jasne povedať, kto je zodpovedný za akú legislatívu,“ povedal podpredseda EK.

Timmermans uznal, že európsky projekt nemôže byť posilnený na úkor národných inštitúcií a členských štátov.

„Len a len vtedy, ak európske inštitúcie dostatočne odzrkadlia skutočnosť, že na základe zmlúv sme úniou národov a štátov, tak presvedčíme ľudí, že únia má čo ponúknuť. Je nevyhnutné, aby občania dokázali získať späť kontrolu nad svojím osudom. Práve poslanci národných parlamentov sú im najbližšie. Musíme preto zapájať národné parlamenty do všetkej práce, ktorú robíme,“ dodal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Frans Timmermans #národné parlamenty