Musíme upevniť mosty cez Atlantik, píšu lídri EÚ Trumpovi

Európska únia pozvala novozvoleného prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa, aby pri najbližšej možnej príležitosti prišiel na spoločný summit EÚ-USA. V spoločnom liste, ktorým mu zablahoželali k úspechu vo voľbách, to napísali predsedovia Európskej rady a Európskej komisie Donald Tusk a Jean-Claude Juncker. Prehlbovanie transatlantických vzťahov je podľa nich teraz dôležitejšie ako inokedy.

09.11.2016 16:15
debata (59)

„Neverím, že v súčasnosti môže byť nejaká krajina veľká v izolácii,“ povedal popoludní Tusk novinárom v narážke na Trumpovo volebné heslo. Amerika a Európa podľa neho majú a musia spolupracovať. Vzájomné väzby sú podľa Tuska silné, inštinktívne, duchovné i biologické a nikto ich nemôže zničiť.

„Udalosti posledných mesiacov a dní by mali byť chápané ako varovný signál pre všetkých, ktorí veria v liberálnu demokraciu,“ aj na to upozornil niekdajší poľský premiér, ktorý teraz predsedá rokovaniam členských krajín EÚ. Je podľa neho potrebné sa konečne vzchopiť a opäť nájsť zmysel pre smer, dôveru a pocit poriadku. „A to aj v globálnom ohľade, či hovoríme o obchode, migrácii alebo bezpečnosti,“ upozornil Tusk.

Len tesná spolupráca Európskej únie a Spojených štátov môže podľa Tuska a Junckera zaistiť zvládnutie náročných úloh, ku ktorým patrí takzvaný Islamský štát (IS), hrozby ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti, klimatické zmeny alebo migrácia.

„Musíme upevniť mosty, ktoré sme cez Atlantik budovali,“ napísali predstavitelia EÚ Trumpovi, ktorý vo voľbách porazil demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú a do funkcie nastúpi v januári. Je podľa nich potrebné snažiť sa o to, aby väzby zostali silné a trvalé.

Junckerov hovorca Margaritis Schinas novinárom povedal, že šéf komisie dnes telefonicky o amerických voľbách hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a ďalšími európskymi lídrami. „Americkí voliči sa v demokratických voľbách vyjadrili jednoznačne,“ poznamenal Schinas. Juncker sa podľa neho teší, že dostane viac podrobností o pozícii budúcej americkej administratívy vo veciach spoločného záujmu, od obchodu až po bezpečnosť a boj s terorizmom.

Euroamerické strategické partnerstvo je podľa Tuska a Junckera našťastie široko a hlboko založené, stojí na spoločných hodnotách slobody, ľudských práv, demokracie a viery v trhové hospodárstvo.

Obaja európski politici v liste pripomenuli snahy o posilnenie energetickej bezpečnosti a riešenie klimatických zmien, spoluprácu v bezpečnostnej oblasti na východ a na juh od Európy, ale aj vyjednávanie o obchodnej dohode s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP). Tieto rozhovory, ktoré chcel mať Brusel a Washington pôvodne dokončené tento rok, sa však v posledných mesiacoch prakticky zastavili.

„Európania veria, že Amerika, ktorej demokratické ideály boli vždy majákom nádeje naprieč svetom, bude aj naďalej investovať do partnerstva s priateľmi a spojencami,“ uviedli Tusk s Junckerom.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby #transatlantické vzťahy