Holandská vláda potrebuje viac času na podporu dohody EÚ s Ukrajinou

Holandská vláda v pondelok podľa agentúry Reuters požiadala parlament, či by mohla dostať viac času, aby vyjednala s opozičnými stranami podporu pre asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou.

31.10.2016 14:13
Mark Rutte Foto:
Vláda holandského premiéra Marka Rutteho chce viac času na vyjadrenie podpory Holandska s asociačnou dohodou medzi EÚ a Ukrajinou.
debata (41)

Túto dohodu odmietli Holanďania v apríli v právne nezáväznom referende a vláda premiéra Marka Rutteho sľúbila, že výsledok zohľadní. Od holandského parlamentu na to dostala čas do začiatku novembra.

Holandsko je jediný štát EÚ, ktorý doteraz dohodu EÚ o užších politických, bezpečnostných a obchodných vzťahoch s Kyjevom neratifikoval.

Premiér Rutte v piatok povedal, že jeho vláda bude zrejme musieť do pondelňajšej polnoci predložiť parlamentu veto asociačnej dohody medzi EÚ s Ukrajinou, ak cez víkend nezíska chýbajúcu podporu. Prípadný krach zmluvy označil pritom za veľkú chybu, ktorá by poškodila európsku jednotu.

Minister zahraničia Bert Koenders uviedol v pondelkovom liste určenému parlamentu, že vláda sa chce pokúsiť dohodnúť do 15. decembra s opozičnými stranami na zmluve, ktorá by tomuto kroku zabránila.

Nesúhlas s asociačnou dohodou s Ukrajinou vyslovilo na jar viac ako 60 percent hlasujúcich Holanďanov.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Holandsko #asociačná dohoda #Ukrajina