Orbán opäť hrozí EÚ súdom, ak neustúpi od kvót

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok znova ostro kritizoval Európsku úniu za jej migračnú politiku. V rozhovore pre štátny rozhlas tiež pripomenul odhodlanie súdiť sa s Európskou komisiou, pokiaľ neustúpi od povinných kvót na prerozdeľovanie migrantov medzi členskými štátmi únie.

28.10.2016 13:17
debata (19)

Orbán uviedol, že jeho vláda využije výsledky nedávneho referenda, v ktorom drvivá väčšina hlasujúcich povinné kvóty odmietla, čím ľudia vyjadrili odpor voči migračnej politike Bruselu. Skutočnosť, že referendum nebolo platné, pretože v ňom hlasovalo len 40 percent namiesto potrebných minimálne 50 percent voličov, už zmieniť pozabudol.

Maďarský premiér v rozhovore sľúbil, že ak Európska komisia od kvót neustúpi, „potom budeme vzdorovať … nebudeme ich (rozhodnutie EÚ) rešpektovať, budeme Európsku komisiu žalovať“. „Uskutoční sa vážna právna diskusia o tom, či môžu byť občanom členského štátu EÚ proti jeho vôli vnucovaní cudzinci,“ zdôraznil.

„Bude to veľká bitka, a preto potrebujeme zmenu ústavy,“ dodal s narážkou na svoj návrh úpravy základného zákona, ktorý pred dvoma týždňami predložil parlamentu a chcel by, aby bol v novembri schválený.

Orbán dlhodobo ostro kritizuje prijímanie utečencov a trvá na tom, že rozhodnutie o prijatí migrantov je vecou zvrchovanosti štátu. Vlani vláda reagovala na príval utečencov a migrantov postavením plotu s ostnatým drôtom, posilnením hraničnej ostrahy a sprísnením zákonov týkajúcich sa azylového systému.

Kvóty na prerozdelenie migrantov presadila väčšina členských krajín EÚ vlani v septembri na rokovaní ministrov vnútra. Bratislava neskôr toto rozhodnutie na súde napadla a o deň neskôr nasledovala aj sťažnosť z Budapešti. Žiadne rozhodnutie zatiaľ nepadlo.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Viktor Orbán #migranti