EP chce monitorovať dodržiavanie základných hodnôt

Európsky parlament (EP) navrhol vytvorenie záväzného mechanizmu na monitorovanie porušovania zásad demokracie, právneho štátu a základných práv v členských štátov EÚ. Vyplýva to z rezolúcie, ktorú v utorok odhlasovali europoslanci v Štrasburgu.

25.10.2016 15:31
Európsky parlament Foto:
Poslanci Európskeho parlamentu si myslia, že základné európske hodnoty momentálne nie sú dostatočne chránené.
debata (18)

„V praktických záležitostiach akými sú pravidlá hospodárskej súťaže, obchodná, či menová politika s ich dodržiavaním nie sú veľké problémy. Situácia sa však zhoršuje v prípade demokratických pravidiel, právneho štátu, či dodržiavania základných práv,“ priblížila poslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD).

Europoslankyňa Sophie in’t Veld zo skupiny Aliancie liberálov a demokratov za Európu skonštatovala, že základné európske hodnoty v súčasnosti nie sú dostatočne chránené.

Rezolúcia EP vyzýva Európsku komisiu (EK), aby vytvorila stály systém monitorovania dodržiavania týchto hodnôt. Ten by mal nahradiť doterajšiu prax, keď Únia reagovala na každé porušenie základných práv v členských štátoch osobitne.

„Doteraz to bolo priveľmi opatrné a neúčinné. Slabnúca viera v spoločné hodnoty pritom oslabuje aj vzájomnú dôveru, ktorá je pre ďalšie fungovanie EÚ nevyhnutná,“ uviedla k problematike Flašíková-Beňová.

Nový mechanizmus by mal obsahovať jasné pravidlá, ktoré určia, kedy sú porušované zásady demokracie a právneho štátu a aké opatrenia treba prijať na nápravu.

Europoslanci v rezolúcii navrhujú, aby EK každý rok porušenia skonzultovala s odborníkmi a vypracovala správu, ktorá by obsahovala odporúčania pre jednotlivé členské štáty. EP vyzval Európsku komisiu na predloženie príslušného návrhu do septembra 2017.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #Európsky parlament