Juppé chce vrátiť kontroly migrantov späť do Británie

Doterajší favorit na nového francúzskeho prezidenta Alain Juppé chce presunúť kontroly migrantov zo severu Francúzska späť na britské územie.

21.10.2016 15:00
Alain Juppé Foto:
Kandidát na francúzskeho prezidenta Alain Juppé chce presunúť kontroly migrantov z Francúzska späť do Británie.
debata (7)

Juppé v piatok prostredníctvom médií odkázal Londýnu, že by sa mala zmeniť francúzsko-britská dohoda z roku 2003, ktorá posunula britské hraničné kontroly na francúzsku stranu Lamanšského prielivu. Britská premiérka Theresa Mayová vzápätí zmenu dohody odmietla.

„Nemôžeme pripustiť, aby sme na francúzskom území selektovali ľudí, ktorých Británia chce, alebo nechce. Je na Británii, aby urobila túto prácu,“ povedal Juppé v Paríži v rozhovore s niekoľkými európskymi médiami. „Nemôžeme tolerovať čo sa deje v Calais, obraz našej krajiny je katastrofálny a má to extrémne vážne ekonomické a bezpečnostné dôsledky pre ľudí žijúcich v Calais,“ vyhlásil bývalý konzervatívny premiér.

„Súčasná francúzska vláda jednoznačne súhlasí s názorom britskej vlády, že dohoda z Le Touquet (z roku 2003) funguje a nie je plánované ju pozmeniť,“ zdôraznil podľa agentúry Reuters hovorca britskej konzervatívnej premiérky. Tá teraz hľadá v EÚ spojencov, ktorí by umožnili čo najmenej bolestivý odchod Británie z únie, o ktorom Briti rozhodli v júnovom referende.

Pri severofrancúzskom meste Calais vznikol provizórny utečenecký tábor, v ktorom momentálne žije okolo 8000 migrantov z krajín Ázie, Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažia dostať do Británie. Snaha niektorých z nich dosahuje také rozmery, že ohrozujú dopravu. Minulý mesiac prezident François Hollande oznámil, že do konca roka vláda tábor zruší a tamojších migrantov premiestni alebo deportuje.

Podľa francúzsko-britskej dohody podpísanej v Le Touquet môžu Briti vykonávať pasové kontroly medzi Lamanšským prielivom na severe Francúzska a naopak. Britská hranica je tak de facto vo Francúzsku a migranti, ktorí sa snažia dostať do Británie, sú zablokovaní na „území nikoho“ v Calais a pozdĺž severného pobrežia Francúzska, uviedol britský denník The Guardian.

Juppé, ktorý bol premiérom za prezidenta Jacquesa Chiraca a je dlhoročným starostom Bordeaux, sa vyjadril aj k plánovanému odchodu Británie z EÚ. „Vybrali ste si a my rešpektujeme vašu voľbu. Teraz ale musí byť rýchlo pretransformovaná do činov,“ povedal Juppé na otázku britského denníka.

Ak sa v novembri stane prezidentským kandidátom pravicovej strany Republikáni a budúci rok hlavou Francúzska, chce Juppé napriek všetkým možným nezhodám zachovať s Britániou veľmi blízke bilaterálne vzťahy, najmä v oblasti armády a obrany.

Juppé je už dlhší čas favoritom nielen straníckych primárok, ale aj prezidentských volieb na jar 2017. Potvrdil to aj nový prieskum, ktorého výsledky v piatok zverejnila agentúra BVA.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #migranti #Alain Juppé