Fico: Slovensko predloží alternatívu ku kvótam

Kam sa Európska únia pohla od bratislavského summitu v polovici septembra? Malý odpočet vo štvrtok lídrom EÚ predložil slovenský premiér Robert Fico.

20.10.2016 10:00 , aktualizované: 21:58
Donald Tusk, Robert Fico Foto:
Summitu sa zúčastnili aj predseda vlády SR Robert Fico a predseda Európskej rady Donald Tusk.
debata (70)

Bola to novinka summitu EÚ, že v jeho úvode spolu so šéfmi Európskej rady a Európskej komisie vystúpil zástupca krajiny, ktorá predsedá Rade Európskej únie. Podľa viacerých diplomatických zdrojov z toho možno bude tradícia.

Fico povedal, že Slovensko už krátko po tomto stretnutí predloží návrh, ktorý bude alternatívou momentálneho systému povinných kvót na prerozdelenie utečencov. Slovenský premiér zopakoval, že podľa neho je toto rozhodnutie politicky mŕtve.

"Právne stále existuje. Systém však nefunguje,“ uviedol Fico. "Ak chceme niečo mať, tak musíme urobiť kompromisné rozhodnutia, ktoré budú určitým krokom na jednu alebo druhú stranu. Solidarita sa dá prejaviť rôznymi spôsobmi. Nielen tým, že vám niekto prikáže, že musíte na svoje územie niekoho vziať,“ vyhlásil slovenský premiér.

Stály predseda Európskej rady Donald Tusk pripomenul, že politická nálada v niektorých členských štátoch je pozitívna. Súčasťou bratislavskej cestovnej mapy je aj posun v otázke riešenia migrácie. Summit sa zameral na diskusiu o ochrane vonkajších hraníc a debatu o migračných tokoch cez Stredomorie. Počet ľudí, ktorí sa dostali z Turecka do Grécka v septembri, je o 98 percent nižší ako v rovnakom období vlani. Lenže aj tohto roku sa už cez Stredozemné more do Európy preplavilo takmer 320-tisíc ľudí.

Nie je teda vyriešená otázka, čo s migrantmi, ktorí už sú v EÚ. Ľudskoprávne organizácie upozorňujú na zlé podmienky pre migrantov v Grécku. Povinné kvóty na prerozdeľovanie utečencov takmer nefungujú. V tejto súvislosti Slovensko a viaceré krajiny hovoria o flexibilnej solidarite. Teda, že by povinné kvóty mohli byť nahradené iným mechanizmom, ktorý by viac zohľadňoval možnosti štátov.

"Slovensko je, čo sa týka migrácie, najviac zapojené predsedníctvo, aké sme mali. V decembri spolu predstavíme slovenský projekt efektívnejšieho projektu solidarity, čo sa týka relokácie a ostatných opatrení,“ povedal Tusk v súvislosti s otázkou Pravdy, čo má EÚ pripravené na poli riešenia migračnej krízy.

"Keď hovoríme o flexibilnej solidarite, delenie bremena problémov je v podstate možné len tak, že zoberiete ľudí alebo dáte do systému viac peňazí,“ reagoval pre Pravdu Christian Kaunert, riaditeľ Európskeho inštitútu pre bezpečnosť a spravodlivosť na univerzite v Dundee. "Už teraz je v návrhu Európskej komisie na nový azylový systém uvedené, že krajiny, ktoré by neprijali utečencov, by zaplatili pokutu. Nejaký systém solidarity musí existovať, vyhli by sme sa mu len vtedy, keby dramaticky klesli počty migrantov, čo sa však neočakáva,“ pripomenul Kaunert.

Summit únie má na programe tri hlavné témy. Migráciu, vzťahy s Ruskom a zmluvy o voľnom obchode. Okrem toho britská premiérka Theresa Mayová predstavila, kde sa Londýn momentálne nachádza pri plánovaní brexitu. Pre predsedníčku vlády je to prvé zasadnutie Európskej rady, odkedy je vo funkcii. Spravodajská stránka Politico.eu uviedla, že Mayová kolegom z EÚ povedala, že by nemali robiť summity bez Británie. "Inak bude pre mňa ťažké akceptovať veci, na ktorých ste sa dohodli,“ uviedla premiérka. Summit v Bratislave v septembri sa konal len za účasti 27 krajín, teda bez Británie. Londýn sa však musí podieľať na rozhodnutiach. Mayová však poďakovala Ficovi a Tuskovu, že ju o schôdzke informovali.

Slovenské predsedníctvo teraz spolu s partnermi v únii rieši viacero globálnych tém. Krajiny EÚ sa dohodli na ratifikácii prelomovej klimatickej dohody z Paríža. Začala fungovať európska pobrežná a pohraničná stráž. To všetko mohol Fico spomenúť pri odpočte úspechov od summitu v Bratislave, kde vznikol šesťmesačný plán, ako pohnúť niektoré veci v únii ďalej.

V diskusii o vzťahoch medzi EÚ a Ruskom rezonovala najmä situácia v Sýrii. Tusk uviedol, že je potrebné mať všetky návrhy na stole. "Vrátene sankcií, ak budú zločiny pokračovať,“ povedal stály predseda Európskej rady. Hoci ešte nedávno sa v súvislosti so sankciami proti Rusku hovorilo o jeho agresii na Ukrajine, teraz niektoré krajiny spomínajú opatrenia za to, čo Moskva robí v Sýrii. "Dúfam, že Európska rada bude v pozícii, aby jasne povedala, že to, čo sa deje v Aleppe s ruskou podporou, je absolútne nehumánne,“ uviedla v Bruseli Merkelová.

Podľa diplomatických zdrojov by mali byť v záveroch summitu slová o možných protiopatreniach smerom k tým, ktorí podporujú sýrsky režim. Slovenský premiér sankcie odmietol. "Na druhej strane nepôjdem proti jednote Európskej únie,“ povedal Fico.

Lídri sa zaoberali aj vážnym problémom súvisiacim s dohodou o voľnom obchode s Kanadou (CETA), keďže ju blokuje belgický valónsky regionálny parlament. CETA by mala byť slávnostne podpísaná na budúci týždeň na summite EÚ s Kanadou.

Vláda valónskeho regiónu Belgicka ju totiž zamietla druhý raz a zablokovala tak jej schválenie. Oznámila to večer belgická tlačová agentúra Belga. Valónske orgány uviedli, že je ešte priestor na vyjednávanie a že budú o dohode diskutovať opäť v piatok, citovala Belgu agentúra DPA. Valónsky parlament zasadne v piatok dopoludnia, aby sa k dohode vyjadril.

"Keď únia nie je schopná dohodnúť sa s priateľským partnerom, ako je Ottawa, kto s ňou kedy ešte uzavrie nejakú dohodu? V prípade, že sa CETA nepodarí zachrániť, bude to mať dlhodobé následky, ktoré budú asi dosť zničujúce,“ pripomenul pre Pravdu expert na voľný obchod Dennis Novy z univerzity vo Warwicku.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #summit EÚ #migračná kríza