Európska pohraničná a pobrežná stráž začína fungovať

Fungovanie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže spustil bulharskí a európski politici vo štvrtok na bulharsko-tureckom hraničnom prechode Kapitan Andreevo. Cieľom novej agentúry, ktorá vzniká na základe už existujúceho Frontexu, má byť pomoc členským štátom s ochranou vonkajších hraníc EÚ.

06.10.2016 14:08
Fabrice Leggeri Foto: ,
Fabrice Leggeri, riaditeľ agentúry Frontex zodpovednej za ochranu vonkajších hraníc EÚ.
debata (13)

Myšlienka na novú spoločnú pohraničnú stráž vznikla v kontexte migračnej krízy ani nie pred rokom a na pomery EÚ bola do praxe uvedená nezvyčajne rýchlo. Cieľom je podpora úniových štátov s ochranou ich hraníc, pričom sa výrazne rozšírili právomoci Frontexu.

Spoločná pohraničná a pobrežná stráž napríklad môže rýchle využiť techniku a až 1500 pohraničníkov, ktorých v prípade potreby vyčleňujú členské štáty EÚ. Táto „zásoba“ by mala byť plne k dispozícii v decembri.

Eurokomisár pre vnútro Dimitris Avramopulos vo štvrtok pri prechode Kapitan Andreevo pripomenul, že systém je praktickým prejavom zdieľanej zodpovednosti a solidarity medzi členskými štátmi a EÚ. „Je to presne tá európska odpoveď, ktorú potrebujeme na bezpečnostné a migračné výzvy 21. storočia,“ vyhlásil podľa tlačovej správy.

Šéf Frontexu Fabrice Leggeri upozornil, že mandát pohraničnej stráže bude širší. „Agentúra bude uskutočňovať záťažové testy na vonkajšej hranici, aby mohla nájsť slabiny ešte predtým, ako nastane krízová sitácia,“ uviedol.

Podľa nových pravidiel bude Európska pohraničná a pobrežná stráž môcť ponúknuť susediacim krajinám EÚ operačnú podporu, v prípade že požiadajú o pomoc s ochranou hraníc. Leggeri sa tiež vyjadril, že k zlepšeniu má dôjsť aj pokiaľ ide o zdieľanie informácii medzi národnými a európskymi agentúrami v súvislosti s kriminálnym vyšetrovaním.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Frontex #Európska pohraničná a pobrežná stráž