Británia chce zmeniť pravidlá pre voľný pohyb občanov EÚ

Britská vláda chce zmeniť pravidlá voľného pohybu občanov členských štátov Európskej únie, na príslušných návrhoch zatiaľ pracuje. Na okraj výročnej konferencie vládnucej Konzervatívnej strany premiérky Theresy Mayovej to vyhlásila britská ministerka vnútra Amber Ruddová.

03.10.2016 17:32
debata (14)

Britskí voliči v júnovom referende rozhodli, že ich krajina Európsku úniu opustí. Mayová uviedla, že oficiálnu žiadosť o odchod urobí najneskôr do konca marca, potom začnú rozhovory o vystúpení, ktoré môžu trvať až dva roky.

Vláda Mayovej dala opakovane najavo, že chce mať plnú kontrolu nad prisťahovalectvom, a to aj z krajín EÚ. V takom prípade by však Londýn podľa predstaviteľov EÚ stratil prístup k jednotnému trhu únie, ktorý je založený na štyroch slobodách, a to na voľnom pohybe osôb, tovaru, služieb a kapitálu.

Ruddová podľa agentúry Reuters okrem iného povedala, že vláda svoje zámery na obmedzenie migrácie v súvislosti s očakávaným odchodom z EÚ konzultuje s podnikateľskou sférou. Ruddová patrí k blízkym spojencom Mayovej a súhlasí s vládnym cieľom znížiť prílev migrantov zo súčasných 327-tisíc ročne pod hranicu 100-tisíc. Tento plán si však podľa ministerky vnútra vyžiada určitý čas.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #voľný pohyb osôb