Londýn začne rokovania o brexite do konca marca budúceho roka

Británia do konca marca budúceho roka aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa oficiálne spustí dvojročný proces rokovaní s krajinou opúšťajúcou EÚ. Podľa agentúry DPA to v nedeľu povedala britská premiérka Theresa Mayová.

02.10.2016 08:30 , aktualizované: 12:03
theresa mayová Foto: ,
Theresa Mayová.
debata (10)

Mayová ešte v septembri vyhlásila, že článok 50 nebude aktivovať tento rok. Vo všeobecnosti sa však očakávalo, že to urobí začiatkom roka 2017. „Ako viete, hovorila som, že ho (článok 50) neaktivujeme do konca tohto roka, aby sme sa na to mohli pripraviť,“ povedala v nedeľu pre BBC britská premiérka.

„Ale áno, dnes vo svojom prejave poviem, že článok 50 budeme aktivovať do konca marca budúceho roka,“ dodala Mayová pred svojím vystúpením na zjazde Konzervatívnej strany, ktorý sa začína v Birminghame.

Za vystúpenie Británie z EÚ sa v referende 23. júna vyslovila tesná väčšina britských voličov.

Mayová chce prinavrátiť Británii suverenitu a nezávislosť

Britská premiérka Theresa Mayová chce spraviť z Británie „suverénnu a nezávislú krajinu“, napísala v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na rozhovor, ktorý Mayová poskytla britskému nedeľníku Sunday Times.

Mayová v rozhovore povedala, že chce zrušiť zákon, ktorý umožnil vstup Británie do združenia dnes nazývaného Európskou úniou už na budúci rok. Britská premiérka nechce čakať s aktiváciou článku 50 Lisabonskej zmluvy spúšťajúceho oficiálny procesu výstupu krajiny z EÚ, až do volieb v Nemecku, ktoré sa uskutočnia v septembri 2017.

Mayová bola pod tlakom predstaviteľov EÚ, investorov i členov jej Konzervatívnej strany, aby poskytla viac detailov o svojom pláne pre odchod Británie z EÚ, tzv. brexit.

Britská premiérka dúfa, že svojím nedeľňajším vystúpením počas prvého dňa výročnej konferencie svojej strany odvráti časť kritiky prísľubom zrušenia Zákona Európskeho spoločenstva z roku 1972, ktorý umožnil vstup Británie do Európskeho hospodárskeho spoločenstva, z ktorého sa neskôr stala Európska únia.

„V najbližšom prejave kráľovnej predstavíme Veľký zákon o zrušení, ktorý odstráni Zákon o Európskych spoločenstvách z našej zbierky zákonov,“ povedala Mayová, dodajúc, že by sa tak malo stať v apríli alebo v máji.

Podľa Mayovej to bude pre Britániu prvá etapa opätovného získania suverenity a nezávislosti. „Prinavráti to právomoc do rúk volených inštitúcií krajiny. Bude to znamenať koniec právomoci legislatívy EÚ v Británii,“ skonštatovala britská premiérka.

Mayová povedala, že jej plánom je zrušiť zákon z roku 1972 už pred vystúpením Británie z EÚ. Zrušenie však nadobudne právny účinok až v momente oficiálneho vystúpenia krajiny z Únie. Európsky súdny dvor tak už nebude môcť vydávať rozhodnutia, ktoré by boli záväzné pre Britániu, dodala.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová