Merkelová: Brexit je varovným výstrelom pre zvyšok EÚ

Rozhodnutie Británie opustiť Európsku úniu je varovným signálom pre všetky ostatné členské krajiny tohto bloku, ktoré sa musia naučiť prijímať rozhodnutia rýchlejšie, namiesto podpisovania nových dohôd. Vyhlásila to v piatok nemecká kancelárka Angela Merkelová.

01.10.2016 08:43
merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (80)

„Je to varovný výstrel pre nás všetkých, aby sme si znova uvážili: Čo pre nás znamená Európa? Čo musí Európa zmeniť, aby bola úspešná v očiach ľudí?“ Kancelárka, ktorú cituje agentúra Reuters, to povedala na stretnutí Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Merkelová dodala, že Európa sa musí rozhodnúť, na čo sa potrebuje sústrediť a kde môže zohrávať menšiu úlohu. „Nemusíme vždy hovoriť o nových zmluvách, ale skôr o konkrétnych činoch,“ zdôraznila.

Francúzsky prezidentský kandidát Nicolas Sarkozy v tejto súvislosti uviedol, že ak sa na budúci rok stane opäť hlavou štátu, dokázal by brexit zvrátiť, a to vyjednaním zmluvy s EÚ, ktorá by bola pre Britániu prijateľnejšia. Berlín aj Paríž sa však od týchto vyjadrení dištancovali.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Brexit