Briti varujú EÚ pred spoločnou armádou

Napriek tomu, že Britov na rokovaniach EÚ už časť členských štátov nechce, na stretnutí ministrov obrany v Bratislave Brit Michael Fallon nedoporučil vytvorenie spoločnej armády.

27.09.2016 12:59 , aktualizované: 13:28
Michael Fallon, EÚ, armáda Foto:
Britský minister obrany Michael Fallon varuje EÚ pred vytvorením spoločnej armády.
debata (35)

Takýto krok by podľa Fallona podkopal Severoatlantickú alianciu (NATO). „Súhlasíme s tým, že Európa musí reagovať na problémy spojené s terorizmom a migráciou. Aj naďalej sa ale budeme stavať proti myšlienke úniovej armády, či proti úniovému vojenskému veleniu, čo by de facto podkopalo NATO. Severoatlantická aliancia musí zostať základom našej obrany a obrany Európy,“ povedal novinárom v Bratislave.

Obavy Británie však nezdieľa generálny tajomník aliancie Stoltenberg, ktorý sa taktiež zúčastnil bratislavského stretnutia ministrov obrany krajín EÚ.

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová a jej francúzsky kolega Jean-Yves Le Drian boli jednými z hlavných zástancov vytvorenia spoločnej armády, preto Fallonovi kontrovali s tým, že tento projekt nie je namierený proti Európe, ale práve naopak. „Všetko čo posilní obranu Európy, upevní aj postavenie NATO,“ povedala novinárom von der Leyenová.

Stoltenberg: Spolupráca medzi NATO a EÚ je bližšia než kedykoľvek predtým

Spolupráca medzi NATO a Európskou úniou je bližšia než kedykoľvek predtým a rovnako dôležitá pre obe zoskupenia. Pri príchode na utorňajšie neformálne zasadnutie ministrov obrany členských krajín EÚ v Bratislave to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Vítam diskusie o tom, ako posilniť európsku obranu a bezpečnosť, pretože neexistuje rozpor medzi silnou európskou obranou a silným NATO – naopak, obe inštitúcie to posilňuje,“ uviedol Stoltenberg. V tomto vzťahu je však podľa neho dôležité vyhnúť sa duplicitám.

Generálny tajomník NATO taktiež pripomenul, že s ministrami obrany členských krajín EÚ bude hovoriť dnes aj o implementácii Varšavskej deklarácie, ktorú prijali na júlovom summite NATO a ktorá hovorí o spolupráci medzi NATO a EÚ.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #EÚ #spoločná armáda #Michael Fallon