Bývalú eurokomisárku kritizujú za stret záujmov

Neelie Kroesová si ako komisárka EÚ pre digitálnu agendu (2010-2014) využila svoj post, aby sa stala otvorenou zástankyňou taxikárskej služby Uber. V máji 2016, osemnásť mesiacov po skončení jej funkcie v štruktúrach EÚ, Kroesovú Uber zamestnal ako seniorskú poradkyňu na regulačné otázky.

23.09.2016 12:39
Bahamy, Neelie Kroesová Foto:
Prípad bývalej eurokomisárky Neelie Kroesovej podkopáva dôveryhodnosť EÚ.
debata (10)

Holanďanka, ktorá v období rokov 2004 – 2009 zastávala aj funkciu komisárky pre hospodársku súťaž, 23. septembra priznala jasné porušenie pravidiel, priznala svoju vedúcu pozíciu v off-shorovej spoločnosti registrovanej na Bahamách. Informuje o tom portál politico.eu.

Jej priznanie bolo aj dôsledkom tvrdej kritiky, ktorej Európska komisia čelila v prípade svojho exšéfa José Manuela Barrosa, ktorý v júli prijal ponuku na výkonnú pozíciu v spoločnosti Goldman Sachs. Tieto dve aféry nepochybne nezlepšujú renomé Jeana-Clauda Junckera a jeho administratívy v kontexte etického kódexu.

Ku kauze Neelie Kroesovej sa vyjadril hlavný hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas: “Máme veľmi prísne pravidlá.” Zároveň však dodal, že EÚ môže len veľmi obmedzene kontrolovať veľký počet úradníkov.

“Predpokladáme, že sa môžeme spoľahnúť na úplnosť vyhlásení našich komisárov; sú totiž verejne prístupné,” doplnil Schinas. “Nemáme tajnú políciu, ktorú by sme poslali na Bahamy, alebo kdekoľvek inde na to, aby zisťovali informácie, ktoré sme nedostali. Ale čo sa týka deklarovaných záväzkov, sú zverejnené na internete. Existuje teda transparentnosť,” vyhlásil.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Uber #Neelie Kroesová #eurokomisárka #stret záujmov