Johnson: Británia začne o odchode z EÚ rokovať začiatkom roka 2017

Británia začne formálne rokovania o svojom odchode z Európskej únie začiatkom budúceho roka a na uzatvorenie dohody s úniou nebude predpokladané dva roky možno ani potrebovať. Povedal to britský minister zahraničia Boris Johnson.

22.09.2016 22:20
Boris Johnson Foto:
Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson sa ako niekdajší starosta Londýna stal jednou z tvárí kampane za odchod Británie z EÚ.
debata (7)

Londýn je pod tlakom európskych partnerov, aby aktivoval príslušný článok 50 Lisabonskej zmluvy a následne do dvoch rokov vyrokoval s úniou dohodu o ďalšej spolupráci.

„Hovoríme teraz s našimi európskymi priateľmi a partnermi a očakávame, že na začiatku budúceho roka pošleme list ohľadom článku 50. V liste tiež uvedieme naše návrhy k priebehu procesu,“ povedal Johnson britskej stanici Sky News. Tento proces podľa neho možno nebude musieť trvať dva roky, ako článok 50 predpokladá.

Johnson ako bývalý starosta Londýna, ktorý sa veľkou mierou zaslúžil o to, že si Briti v júni odhlasovali vystúpenie z EÚ, sa k ďalšiemu postupu vyjadril po tom, čo k tejto otázke vystúpil predseda Európskej rady Donald Tusk. Ten minulý týždeň v Bratislave novinárom s odkazom na nedávne rokovania s britskou premiérkou Theresou Mayovou povedal, že Británia by mohla rokovania o odchode z EÚ začať v januári či februári 2017.

Britská premiérka pri rokovaní s Tuskom vyhlásila, že pre britskú stranu je „takmer nemožné“ spustiť dvojročné vyjednávanie podľa článku 50 už tento rok, ako niektorí predstavitelia EÚ požadovali. „Ale je celkom pravdepodobné, že budú pripravení v januári či februári budúceho roka. Pre mňa je to informácia, ktorú musím rešpektovať,“ dodal Tusk. Briti podľa neho objektívne potrebujú na prípravu ešte čas.

Naopak Európska únia – členské krajiny aj inštitúcie – je vraj už teraz veľmi dobre pripravená. „Mohli by sme začať už zajtra,“ povedal minulý týždeň v Bratislave Tusk.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #Boris Johnson