Lídri únie v Bratislave naznačili, ako chcú získať dôveru občanov

Šéfovia štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie sa v piatok v Bratislave pokúsili predstaviť jednotnú odpoveď na nejednoduchú situáciu európskeho bloku.

17.09.2016 10:24
bratislavský summit, lídri Foto:
Lídri členských štátov EÚ počas rokovania na bratislavskom summite.
debata (68)

Na záver svojho neformálneho stretnutia, zvolaného v reakcii na júnové britské rozhodnutie z únie vystúpiť, v zásade zdôrazňovali drobnú a poctivú prácu, teda konkrétne kroky majúce priniesť tvrdšiu odpoveď na migračnú krízu, posilnenie vnútornej i vonkajšej bezpečnosti či zlepšenie výkonu európskej ekonomiky. Podobný prístup im má pomôcť obnoviť pošramotenú dôveru občanov členských krajín v európsky projekt. Cez úsmevy a žartovanie pred kamerami ale niektorí z účastníkov následne zvolili tón, ktorý s predvádzaným optimizmom neladil.

Stretnutie na Hrade v centre vyprázdnenej a bezpečnostnými opatreniami zošnurovanej Bratislavy bolo podľa premiéra Roberta Fica úspešnou prvou zastávkou na ceste k obrode Európskej únie. Všetci účastníci rokovania na Hrade aj obeda na lodi plávajúcej po Dunaji sa podľa neho zhodujú, že únia je napriek svojim chybám pre Európu najlepším projektom a nie je bez nej možné garantovať prosperitu, stabilitu a bezpečnosť.

Po ďalšej schôdzke na začiatku roku 2017 na Malte by sa mali politici v marci dostať do Ríma, kde chcú takzvaný bratislavský proces uzavrieť na oslavách 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv, jedného zo základov európskej integrácie.

Cieľom je zastaviť migráciu

V Bratislave sa teraz lídri pokúsili definovať príčiny terajšieho neutešeného stavu, ktorý najostrejšie dokumentovalo britské rozhodnutie z únie odísť. A potom dohodli pomerne všeobecne formulovaný plán práce pre nastávajúci polrok.

Jeho základným cieľom je obnova dôvery občanov Európskej únie v celý projekt. A cestou k dôvere občanov v EÚ je teraz zjavne v prvom rade migrácia, vyplýva z tlačových konferencií na záver stretnutia.

Predseda Európskej rady Donald Tusk zdôraznil, že nie je možné dopustiť návrat minulého chaosu na hraniciach i vo vnútri únie. „Máme cieľ, aby ilegálna migrácia bola podľa možností zastavená alebo obmedzená. Musíme bojovať proti príčinám utečenctva,“ vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Musí byť posilnená ochrana vonkajších hraníc,“ povedal francúzsky prezident Francois Hollande.

Európska komisia oznámila konkrétnu pomoc Bulharsku pri ochrane jeho časti únijnej hranice, pošle 108 miliónov eur. Aj členské štáty EÚ prispejú finančne aj potrebným personálom. Do konca roka má byť plne funkčná teraz vznikajúca Európska pobrežná a pohraničná stráž.

Orbán a Renzi neboli so summitom spokojní

A potom maďarský premiér Viktor Orbán povedal novinárom, že summit bol bezvýsledný, pretože sa nepodarilo zmeniť „sebazničujúcu a naivnú“ politiku v migračnej kríze.

Jednotu európskych krajín mala demonštrovať spoločná tlačová konferencia Merkelovej a Hollanda, vec pri bežných únijných summitov v Bruseli veľmi neobvyklá. A taliansky premiér Mario Renzi, ktorého krajina čelí neustávajúcemu prílevu migrantov z Afriky, sa v rovnakom čase nechal počuť, že s nimi spoločne vystúpiť nechcel, pretože „nezdieľa rovnaké závery“.

Hoci bolo o piatkovom stretnutí rozhodnuté krátko po britskom referende, nebola téma brexitu na rokovaní v Bratislave dominantná. Na neformálnom rokovaní chýbala britská premiérka Theresa Mayová.

Šéf summitov Tusk ale novinárom povedal, že Londýn by mohol odštartovať dvojročné vyjednávania o odchode z bloku v januári či februári budúceho roka. Podľa Fica musí byť medzi výsledky týchto rozhovorov jasný poznatok, že je lepšie byť členskou krajinou EÚ než stáť mimo nej. „Všetci súhlasíme, že EÚ nie je perfektná. Ale je to to najlepšie, čo máme,“ povedal v Bratislave šéf summitov únie Tusk.

V dokumente nazvanom Bratislavská deklarácia je ako cieľ v súvislosti s migráciou uvádzané tiež „prehĺbenie konsenzu“ o dlhodobej migračnej politike a uplatňovanie princípov zodpovednosti a solidarity. Je ale zrejmé, že spor o kvóty na utečencov zatiaľ vyriešený nebol.

Text zmieňuje tiež lepšiu spoluprácu pri boji s terorizmom, prioritou má byť napríklad lepšia výmena spravodajských informácií, posilnená má byť obranná spolupráca. Hospodárstu v EÚ má pomôcť ďalšie posilňovanie spoločného trhu, zvyšovanie investícií a snaha zabezpečiť mladým občanov únie prácu.

Bratislavská deklarácia sľubuje víziu atraktívnej EÚ

Účastníci neformálneho summitu 27 členských štátov Európskej únie v piatok v Bratislave prijali dokument Bratislavská deklarácia. Prinášame jeho text v neoficiálnom preklade:

Bratislavská deklarácia

Dnes sme sa zišli v Bratislave v kritickej dobe pre náš európsky projekt. Bratislavský summit 27 členských štátov bol zasvätený spoločnej diagnóze terajšieho stavu Európskej únie a diskusii o našej spoločnej budúcnosti. Všetci sme sa zhodli na nasledujúcich všeobecných princípoch.

Aj keď sa jedna krajina rozhodla odísť, EÚ zostáva pre nás ostatných nepostrádateľnou. Po následkoch vojen a hlbokom rozdelení nášho kontinentu zabezpečila EÚ mier a demokraciu a umožnila prosperitu našich krajín. Mnoho štátov a regiónov stojacich mimo sa o také úspechy doteraz len usilujú. Sme rozhodnutí zabezpečiť úspech EÚ s 27 členskými štátmi a budeme stavať na týchto spoločných dejinách. EÚ nie je dokonalá, ale je to najlepší nástroj, ktorý máme, aby sme sa venovali novým výzvam, ktorým čelíme. Potrebujeme, aby EÚ nielen zabezpečila mier a demokraciu, ale aj bezpečnosť našich ľudí. Potrebujeme, aby EÚ lepšie slúžila ich potrebám a priania žiť, študovať, pracovať, cestovať a prospievať slobodne naprieč naším kontinentom a ťažiť z bohatého európskeho kultúrneho dedičstva. Potrebujeme zlepšiť vzájomnú komunikáciu – medzi členskými štátmi, s inštitúciami EÚ, ale najnaliehavejšie s našimi občanmi. Mali by sme vniesť viac jasnosti do našich rozhodnutí. Využívať jasný a čestný jazyk. Sústrediť sa na očakávania občanov s pevným odhodlaním postaviť sa zjednodušujúcim riešeniam extrémnych a populistických politických síl. V Bratislave sme sa zaviazali, že ponúkneme v najbližších mesiacoch našim občanom víziu atraktívnej EÚ, ktoré môžu veriť a ktorú môžu podporovať. Sme si istí, že máme dostatok vôle i schopností to dosiahnuť. Vítame prejav o stave únie predsedu (Európskej) komisie. Usporiadali sme širokú diskusiu o kľúčových prioritách pre nasledujúce mesiace. Na tomto základe predseda Európskej rady, predsedníctvo Rady EÚ a (Európska) komisia navrhli nasledujúci pracovný program ( „Bratislavskú cestovnú mapu“):

Bratislavská cestovná mapa

I. Všeobecná diagnóza a ciele

  • Sme rozhodnutí zabezpečiť úspech EÚ s 27.
  • Je pred nami mnoho zjavných výziev: ľudia sú znepokojení trvalým nedostatkom kontroly a strachom spojeným s migráciou, terorizmom a hospodárskou a sociálnou neistotou. Je potrebné tieto otázky zvládnuť v najbližších mesiacoch ako prioritné.
  • Ak bude spolupracovať, má EÚ27 nástroje, aby tieto výzvy zvládla. Sme odhodlaní nájsť tiež spoločné riešenie, pokiaľ ide o otázky, v ktorých sme rozdelení; predovšetkým tu a okamžite preukázať jednotu a zabezpečiť politickú kontrolu vývoja, aby sme vybudovali našu spoločnú budúcnosť.
  • Musí byť jasno v tom, čo môže urobiť EÚ a čo je na členských štátoch, aby sa urobilo pre splnenie našich sľubov.

II. Migrácia a vonkajšie hranice
cieľ

  • Nikdy nedopustiť návrat nekontrolovaného prílivu z minulého roka a ďalej znížiť počet protiprávnych migrantov.
  • Zabezpečiť plnú kontrolu našich vonkajších hraníc a vrátiť sa k Schengenu.
  • Rozšíriť v EÚ zhodu o dlhodobej migračnej politike a uplatniť princípy zodpovednosti a solidarity.

Konkrétne opatrenia:

  1. Rázne napĺňanie dohody EÚ-Turecko a pokračujúca podpora krajinám západného Balkánu.
  2. Dnešný záväzok mnohých členských štátov ponúknuť okamžitú pomoc na posilnenie ochrany bulharskej hranice s Tureckom a pokračujúca podpora ďalším štátom prednej línie.
  3. Pred koncom roka dosiahnutie plnej kapacity zásahových tímov na hraniciach EÚ a pri pobrežnej stráži, schválené podpisom ako zákon.
  4. Na decembrovom zasadnutí Európskej rady posúdenie zmlúv o spolupráci a dialógu s tretími krajinami v oblasti migrácie, ktoré majú viesť k zníženiu prílevu nelegálnych migrantov a zvýšeniu počtu vrátených migrantov.
  5. Pokračovanie práce na širšom konsenze EÚ, pokiaľ ide o dlhodobú migračnú politiku, vrátane toho, ako aplikovať zásady zodpovednosti a solidarity v budúcnosti.

III. Vnútorná a vonkajšia bezpečnosť
vnútorná bezpečnosť cieľ: Urobiť všetko, čo bude potrebné, na podporu členských štátov pri zabezpečovaní vnútornej bezpečnosti a boju proti terorizmu.

konkrétne opatrenia

  1. Intenzívnejšia spolupráca a výmena informácií medzi bezpečnostnými zložkami členských štátov.
  2. Prijatie potrebných opatrení, aby sa zabezpečilo, že všetky osoby, vrátane občanov členských štátov EÚ, budú pri prekračovaní vonkajších hraníc EÚ preverené na základe príslušných databáz, ktoré musia byť prepojené.
  3. Začatie tvorby Systému EÚ pre cestovné informácie a povolenia (ETIAS), aby sa umožnili predbežné kontroly a, ak to bude potrebné, mohol byť zamietnutý vstup aj tým cestujúcim, ktorí sú oslobodení od vízovej povinnosti.
  4. Systematické úsilie namierené proti radikalizácii, vrátane odsunu a zákazov vstupu, kde je to žiaduce, a podpora preventívnym akciám členských štátov EÚ.

Vonkajšia bezpečnosť a obrana
cieľ: V komplikovanom geopolitickom prostredí posilniť spoluprácu EÚ v oblasti vonkajšej bezpečnosti a obrany.

konkrétne opatrenia

  1. Na decembrovom zasadnutí Európskej rady rozhodnúť o konkrétnom napĺňaní plánu pre bezpečnosť a obranu a o tom, ako lepšie využívať možnosti stanovené v únijných dohodách.
  2. Okamžite začať napĺňať spoločnú deklaráciu s NATO.

IV. Hospodársky a spoločenský rozvoj, mládež
cieľ: Vytvoriť sľubnú ekonomickú budúcnosť pre všetkých, chrániť náš spôsob života a poskytovať lepšie príležitosti pre mládež.

konkrétne opatrenia

  1. December: rozhodnutie o predĺžení Európskeho fondu pre strategické investície.
  2. Jar 2017, Európska rada: zhodnotenie pokroku ohľadom plnenia rôznych stratégií jednotného trhu (vrátane Jednotného digitálneho trhu, Únia kapitálových trhov, Energetické únie).
  3. Október, Európska rada: riešenie otázky, ako zabezpečiť silnú obchodnú politiku, ktorá bude ťažiť z výhod otvoreného trhu a súčasne bude brať do úvahy záujmy občanov.
  4. December: rozhodnutie o podpore EÚ členským štátom v boji proti nezamestnanosti mladých a o rozšírených programoch EÚ pre mladých ľudí.

V. Cesta vpred
- Plnenie sľubov: posilniť mechanizmus na kontrolu plnenia prijatých rozhodnutí. Lojálna spolupráca a komunikácia členských štátov a inštitúcií.

  • Bratislava je začiatkom procesu. Nadchádzajúce oficiálne zasadnutie Európskej rady umožní konkrétne sledovanie tém, ktoré sú tu spomenuté. Vodcovia dvadsaťsedmičky sa neformálne stretnú začiatkom roku 2017 vo Valette. V marci 2017 sa pri príležitosti osláv 60. výročia Rímskych zmlúv šéfovia (dvadsaťsedmičky) zhromaždia v Ríme, čo sa využije na zavŕšenie procesu začatého v Bratislave a stanovenie orientácie pre našu spoločnú budúcnosť.
68 debata chyba
Viac na túto tému: #bratislavský summit EÚ