Fico: Na summite sme prijali deklaráciu a namaľovali mapu

Neformálny summit lídrov 27 krajín EÚ na Bratislavskom hrade bol úspešný a jeho výsledkom je prijatá Bratislavská deklarácia a namaľovaná bratislavská cestovná mapa, ktorá je spoločným politickým úmyslom lídrov krajín EÚ z hľadiska priorít na najbližšie mesiace. Po skončení summitu to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico.

16.09.2016 20:40 , aktualizované: 21:27
Summit EÚ Bratislava, Fico, Tusk, Juncker Foto: ,
Zľava: Predseda vlády SR Robert Fico, predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker počas tlačovej konferencie po neformálnom zasadnutí lídrov 27 krajín EÚ v Bratislave.
debata (167)

„Situácia, v ktorej sa nachádza Európa a výsledok referenda vo Veľkej Británii, bol dostatočný dôvod na to, aby sme sa v EÚ zamysleli. Summit mal byť prvou odpoveďou a myslím, že bol odpoveďou správnou. Lídri mali úprimnú diskusiu o stave, v ktorom sa nachádza EÚ,“ povedal Fico.

Poďakoval predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi a Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a predsedovi Európskeho parlamentu Martinovi Schulzovi za konštruktívnu spoluprácu, čo podľa neho potvrdilo, že summit bol zorganizovaný v súčinnosti všetkých orgánov. „Mali sme diskusiu o stave, v ktorom sa nachádza EÚ. Brali sme do úvahy aj defekty,“ dodal Fico s tým, že i napriek problémom je EÚ najlepší projekt pre Európu.

„Sme presvedčení, že sa nedá hodiť spiatočka, ale že musíme ísť naďalej dopredu, lebo prosperita, stabilita a bezpečnosť v Európe sa nedá inak garantovať, len cez EÚ,“ podčiarkol slovenský premiér.

Fico priznáva, že v EÚ sú členské štáty a tie majú často rôzne názory a nápady. „My si myslíme, že je veľmi správne byť v budúcnosti konkrétnejší a zrozumiteľnejší v plánoch, ale aj vo vysvetľovaní zmyslu EÚ najmä pre generácie, ktoré nemajú možnosť porovnávať,“ podotkol.

Fico tiež informoval, že počas summitu bola prijatá bratislavská deklarácia. „Tiež sme spoločne namaľovali bratislavskú cestovnú mapu, ktorú by som označil za spoločný politický úmysel lídrov, pokiaľ ide o priority na najbližšie mesiace.“

Tusk taktiež spomenul bratislavskú cestovnú mapu, ktorá stanovuje nasledujúce cieľe do marca budúceho roka. Prezidenti a premiéri 27 krajín Európskej únie sa na rokovaní v Bratislave zhodli, že nie je možné dopustiť návrat k nekontrolovanej migračnej vlne, ktorá sa prevalila Európou v minulom roku.

„Ľudia chcú vedieť, že sme schopní dostať zase pod kontrolu dianie na našich vlastných hraniciach,“ poznamenal Tusk. Takisto je podľa neho potrebná kontrola vonkajších hraníc. Bude pokračovať spolupráca s Tureckom i ďalšími. "Je potrebné urobiť všetko na podporu krajín EÚ pri zabezpečovaní vnútornej bezpečnosti a boju s terorizmom, prioritou je výmena dát medzi tajnými službami,“ povedal Tusk.

Tusk dodal, že európski lídri chcú zásadne prispieť k zabezpečeniu hranice Bulharska s Tureckom. „Všetky štáty deklarujú Bulharsku podporu pri účinnej ochrane jej hraníc s Tureckom,“ uviedol s tým, že podpora únie bude spočívať v poskytnutí financií, vyslaní zamestnancov aj potrebného vybavenia. „Aby sme vytvorili sľubnú európsku budúcnosť, posilníme spoločný trh a zvýšime investície. Chceme udržať naše hodnoty a zabezpečiť budúcnosť pre našich občanov. Dúfam, že bratislavský summit povedie k obnoveniu dôvery v Európsku úniu, aby ľudia verili, že splníme svoje sľuby,“ povedal Tusk.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyjadril spokojnosť s tým, že Európska rada uvítala jeho prejav o stave únie, ktorý predniesol pred niekoľkými dňami v Európskom parlamente. „To, že sa Európska rada odvoláva na tento prejav, nás ubezpečuje o tom, že sme povedali to, čo je správne a že smerovanie, ktoré sme nastavili, je správne,“ konštatoval.

Lídri podľa neho spoločne diskutovali o konkrétnych záležitostiach a ich práca v najbližších mesiacoch ukáže, do akej miery dokázali nájsť prieniky medzi názormi jedných a druhých. „Bolo to neformálne stretnutie 27 členských štátov EÚ, premiéra v histórii únie, a to je dôvod, prečo nezverejňujeme písomné závery. To by nebolo vhodné,“ vyhlásil Juncker.

Dodal, že Európska rada schválila hlavné línie jeho prejavu a jednomyseľne bola odobrená digitálna agenda, ktorá prinesie Európe modernizáciu, prispeje k hospodárskemu rastu a tvorbe nových pracovných príležitostí.

Briti budú na rokovanie pripravení až ďalší rok

Tusk zdôraznil, že EÚ bude pri budúcich rokovaniach s britskou stranou chrániť záujmy zvyšných 27 členov bloku.

„To nie je proti Spojenému kráľovstvu, ale pre mňa to je zásadné vodítko. Musíme rešpektovať procedúry a pravidlá a chrániť naše záujmy ako európskeho spoločenstva,“ poznamenal Tusk. Je si ale zároveň istý, že sa v budúcich rozhovoroch podarí zabezpečiť čo najužší vzájomný vzťah.

Téma Británia ale rozhovorom v Bratislave nedominovala, hoci práve júnové referendum o vystúpení Británie z EÚ terajšiu sebareflexiu európskych politikov spustilo.

Britská premiérka bola vraj pri rozhovore s Tuskom veľmi otvorená, úprimná a deklarovala, že pre britskú stranu je „skoro nemožné“ spustiť dvojročné vyjednávanie podľa článku 50 už tento rok. „Ale je celkom pravdepodobné, že budú pripravení v januári či februári budúceho roka. Pre mňa je to informácia, ktorú musíme rešpektovať,“ dodal Tusk. Briti podľa neho objektívne potrebujú na prípravu rokovania ešte čas.

Naopak EÚ – krajiny aj únijné inštitúcie – je vraj už teraz veľmi dobre pripravená. „Mohli by sme začať už zajtra,“ poznamenal Tusk.

Podľa Fica musí tiež rokovanie s Britániou viesť k situácii, z ktorej bude jasné, že sa oplatí byť členom Európskej únie. „Že byť v EÚ má podstatne viac výhod ako nevýhod,“ povedal Fico.

Upozornil tiež, že nie je možné vyberať si z ponuky vzťahov len niečo. Zopakoval tak únijný postoj, že ak Briti chcú prístup na trh EÚ, musia rešpektovať s tým spojené slobody, vrátane voľného pohybu osôb a tovaru.

167 debata chyba
Viac na túto tému: #bratislavský summit EÚ