Schulz: Budúcnosť EÚ určujú členské štáty, nie inštitúcie

Budúcnosť Európskej únie je v rukách členských štátov, a nie inštitúcií EÚ, povedal v piatok na summite v Bratislave predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Lídri dvadsiatich siedmich krajín EÚ na neformálnom stretnutí v Bratislave diskutujú o smerovaní únie po očakávanom odchode Británie. Schulz rovnako ako mnoho európskych politikov vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej verí v jednotu dvadsaťsedmičky.

16.09.2016 12:12
debata (1)

„Nie je to Brusel, kto stvoril Francúzsko alebo založil Taliansko. Je to presne naopak, sú to členské štáty, ktoré vytvorili Európsku úniu a ktoré za ňu preto tiež nesú zodpovednosť,“ vyhlásil Schulz pred novinármi.

Kritici EÚ často zdôrazňujú, že európske inštitúcie berú členským štátom právo rozhodovať sa a diktujú riešenie problémov z Bruselu. Podľa Schulza je nutné si uvedomiť, že hlavné slovo majú členské krajiny. „Európske inštitúcie sú súčasťou EÚ, sú jej nástrojmi, ale EÚ vytvárajú členské štáty,“ zdôraznil.

Predseda Európskeho parlamentu sa tiež ohradil proti tomu, aby niektorí predstavitelia únijných štátov spochybňovali rozhodnutia prijaté počas spoločných rokovaní. Podľa jeho slov nie je možné sa na niečom jednohlasne zhodnúť a po návrate domov toto rozhodnutie napadnúť alebo ho označiť za vnútené.

Od bratislavského summitu Schulz očakáva, že ukáže jednotu EÚ a silnú vôľu čeliť výzvamu ako je boj s terorizmom alebo migráciou. Členské štáty sa podľa neho musia baviť aj o problémoch, ktoré ich rozdeľujú, ako je napríklad riešenie migračnej krízy.

Ako budúcu výzvu vníma Schulz spoločnú obrannú politiku EÚ, o ktorej v poslednom čase hovoria aj český premiér Bohuslav Sobotka. Schulz poznamenal, že hoci mnoho európskych krajín sa spolieha na Severoatlantickú alianciu, Európa by mala myslieť aj na vlastnú bezpečnostnú stratégiu. Niektoré členské štáty totiž v NATO sú a iné nie a rôzni sa aj ich postoje voči aliancii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Schulz #bratislavský summit EÚ