Hotely sú vďaka summitu vypredané

Bratislavský summit 27 štátov Európskej únie bez Veľkej Británie je pre hotelierov šanca na zlepšenie tržieb v už i tak dobrej sezóne. Turisti, ktorí sa chcú tento víkend ubytovať v Bratislave, majú smolu. Väčšina hotelov v centre mesta je totiž beznádejne vypredaná.

16.09.2016 10:08
slovenské predsedníctvo, turisti Foto: ,
Slovenské predsedníctvo láka do Bratislavy veľa návštevníkov.
debata (1)

„V júli na začiatku predsedníctva sme nárast v počte turistov výrazne nepociťovali. No začiatkom septembra je s voľným ubytovaním problém – nielen u nás, ale v celej Bratislave,“ potvrdil obchodný riaditeľ hotela Bratislava Peter Rosinský.

Nových klientov získavajú hotely najmä vďaka početným akciám súvisiacim s predsedníctvom. Bežných zahraničných turistov zase do Bratislavy môže lákať status Slovenska ako bezpečnej krajiny. „Predsedníctvo, ako aj všetky ostatné akcie politického charakteru prinášajú do mesta množstvo ľudí, delegátov a novinárov. Cestovnému ruchu to len pomáha a pozitívne ovplyvňuje obsadenosť hotelov,“ vyjadril sa riaditeľ hotela Devín Tomáš Ondrčka.

Pre najdôležitejších vládnych predstaviteľov je počas predsedníctva pripravené ubytovanie vo štvor- a v päťhviezdičkových hoteloch, ktoré majú s jednotlivými ministerstvami uzavreté zmluvy. Ide o rezorty v centre mesta Grand Hotel River Park, Crown Plaza, Sheraton, Radisson Blu Carlton a Austria Trend.

Do decembra sa však očakáva príchod viac ako 20-tisíc delegátov a len pätica bratislavských hotelov by taký veľký nápor neuniesla. Pomôcť má program partnerských hotelov, do ktorého sa zapojilo ďalších 25 ubytovacích zariadení.

„Keďže väčšina konferencií prebieha v centre mesta, tieto hotely sú plné. Až keď sú vybookované, klienti sa presunú aj inam. Predsedníctvo nám isto pomáha, ale tiež je pravda, že už od začiatku roka sme pociťovali nárast, najmä čo sa týka biznis klientely,“ pokračoval Rosinský.

„Keďže sídlime blízko Reduty, predpokladali sme, že dopyt delegátov po ubytovaní bude. V čase, keď zasadá predsedníctvo a v Bratislave sú konkrétne eventy, bežný klient nemá žiadnu šancu sa u nás ubytovať,“ dodal Ondrčka. Kým nocľahy pre najväčšie európske špičky sú hradené z rozpočtu predsedníctva, výpravy na nižšej úrovni si hradia ubytovanie na vlastné náklady.

Celkové výdavky na predsedníctvo by nemali prekročiť 70 miliónov eur, z ktorých je maximálne 455-tisíc eur vyčlenených na ubytovanie. Z rozpočtu je hradená najvyšším delegátom aj doprava. Delegáti sa dnes na jednotlivé podujatia presúvajú autobusmi a minivanmi. Na slovenské predsedníctvo reagovala aj nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair zavedením novej linky z Bratislavy do Bruselu s frekvenciou šesť letov týždenne.

Hoci najvyšší predstavitelia prídu do Bratislavy len na otočku, je možné, že niektorí delegáti sa zdržia v meste dlhšie ako len jeden deň. Prezidenti a premiéri členských štátov začali prichádzať do Bratislavy už vo štvrtok. Spolu 17 z nich priletelo vládnymi špeciálmi na bratislavské letisko, šiesti účastníci sa na Slovensko prepravili z rakúskeho Schwechatu. Tri hlavy štátov využijú na presun osobnú dopravu autom.

„Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ je pre Bratislavu veľkou výzvou. Očakávaná silná turistická sezóna bola pre nás dôvod otvoriť spolu s partnermi ďalšie informačné centrá, ktoré vznikli na vstupných bránach do Bratislavy, čím ich konečný počet vzrástol na desať,“ povedal hovorca bratislavskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Tourist Board Maroš Plitko.

Vydarenú turistickú sezónu majú za sebou aj ostatné slovenské regióny. Podľa údajov Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) sa na Slovensku v prvom polroku ubytovalo 2,3 milióna návštevníkov, čo je o 18,9 percenta viac ako za rovnaké obdobie minulého roku.

„Prispel k tomu napríklad geopolitický vývoj v Európe a zvyšovanie poznateľnosti značky Slovensko prostredníctvom organizovania významných medzinárodných podujatí, medzi ktorými bol Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní v Jasnej, Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave či v neposlednom rade slovenské predsedníctvo v Rade EÚ,“ tvrdí SACR, podľa ktorej siaha krajina v počte turistov na nový rekord. Vlani sa pre dovolenku, návštevu či oddych na Slovensku rozhodlo až 4,3 milióna ľudí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #bratislavský summit EÚ