Europoslanec Verhofstadt chce, aby Bratislava prelomila patovú situáciu v EÚ

Belgický europoslanec a predseda politickej skupiny liberálov a demokratov (ALDE) v Európskom parlamente (EP) Guy Verhofstadt v predvečer summitu v Bratislave vyzval 27 lídrov EÚ, ktorí v hlavnom meste Slovenska budú rokovať o budúcnosti EÚ, aby "znovu vynašli Európu".

16.09.2016 08:18
debata (11)

Bývalý belgický premiér, ktorý bude v mene EP viesť rokovania s Londýnom o brexite, vo štvrtok do Bratislavy odkázal, aby premiéri a prezidenti prítomní na bratislavskom podujatí diskutovali o novom spôsobe európskej spolupráce, aby sa dohodli na ukončení patovej situácie a urobili EÚ dynamickejšou, modernejšou a efektívnejšou.

Verhofstadt pri tejto príležitosti navrhol Európu s dvoma druhmi členstva: plné členstvo a štatút pridruženého člena.

„Je jasné, že lídri majú veľmi odlišné predstavy o budúcnosti Európy. Niektorí ju chcú posunúť vpred, zatiaľ čo iní chcú menej spolupráce. Výsledkom tejto patovej situácie je najmenší spoločný menovateľ a je čoraz ťažšie pohnúť v Európe vecami dopredu. Takto to už nemôže pokračovať,“ upozornil Verhofstadt.

Podľa neho, ak sa Európe nepodarí „znovu sa objaviť“, tak sa bude pomaly rozpadať. Dodal, že 27 lídrov by malo využiť Bratislavu práve na ukončenie tejto patovej situácie a nájsť spolu riešenie, ktoré bude vyhovovať všetkým stranám.

„Môj návrh je radikálne zjednodušiť všetky výnimky členských štátov pre jednu jasnú voľbu: členstvo alebo štatút pridruženého člena. Členstvo znamená plnoprávne členstvo, čiže povinnosť podieľať sa na všetkých politikách, so všetkými výhodami a právami. Tým, ktorí nechcú ísť tak ďaleko, môže EÚ ponúknuť pridružené členstvo, čo obmedzí spoluprácu najmä na vnútornom trhu. Znamená to menej povinností, ale aj menej práv,“ vysvetlil šéf ALDE.

Verhofstadt opätovne vyzval národných lídrov, aby v slovenskej metropole podporili francúzsko-nemecký návrh na vytvorenie európskej obrannej únie.

„Eurobarometer rok čo rok ukazuje, že európski občania chcú, aby Európa spolupracovala v oblasti obrany. Podľa nich nedáva zmysel mať 27 rôznych armád, ktoré nefungujú dohromady. Je to drahé, neefektívne a nedostatočné na to, aby únia hrala vážnejšiu úlohu vo svete,“ vysvetlil Verhofstadt svoje stanovisko.

Dodal, že v dobe, keď Európa čelí celej sérii bezpečnostných výziev a je najviac postihnutá vojnami v jej susedstve, „si nemôžeme dovoliť byť závislí od Američanov“ a musíme byť schopní sami brániť naše záujmy. Podľa neho to znamená vytvorenie európskeho pilieru v rámci vojenských štruktúr NATO.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #bratislavský summit EÚ