V Bratislave sa pokúsi únia pohnúť vpred

Bratislava bude v piatok hlavným mestom Európskej únie. Lídri 27 členských štátov EÚ sa na Slovensku stretnú, aby diskutovali o tom, ako ďalej.

15.09.2016 20:00
Hrad, Bratislava Foto: ,
Lídri 27 členských štátov únie sa v piatok stretnú na Bratislavskom hrade.
debata (30)
Úniu ohrozujú viaceré krízy, ku ktorým sa v júni ešte pridal brexit. Neformálny summit, ktorý sa koná v rámci slovenského predsedníctva Rady EÚ, budú sprevádzať mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Bratislavský proces?

Schôdzka v slovenskom hlavnom meste by mala viesť k takzvanému bratislavskému procesu. Jeho úlohou je pohnúť úniu vpred, aby sa EÚ k viacerým konkrétnym opatreniam dopracovala do marca budúceho roku. Vtedy si Európa pripomenie 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv, ktoré sú jedným zo základov európskej integrácie. Tá však teraz stojí na križovatke.

„Sme na začiatku, nikto nečaká, že sa prijmú závery, takto to bude a nijako inak,“ citovala agentúra SITA premiéra Roberta Fica z jeho vystúpenia na Výbore NR SR pre európske záležitosti. "Budem rád, ak sa bratislavský summit stane začiatkom procesu, ktorý zadefinuje témy rozhodujúce pre EÚ,“ tvrdí predseda vlády.

Otázky, ktorými sa bude summit zaoberať, vyplývajú najmä z troch veľkých problémov, ktoré úniu za posledné roky postihli. Je to ekonomická kríza, utečenecká kríza a brexit. Všetky tieto udalosti prispeli k tomu, že únia je rozdelená ako nikdy. Krajiny ako Maďarsko a Poľsko dokonca otvorene hovoria o otváraní zmlúv, ktoré upravujú fungovanie únie.

Diplomati v zákulisí tvrdia, že k tomu raz dôjsť môže, nie je to však na programe dňa. "Hlavným cieľom bratislavského summitu je vyslať signál, že EÚ 27 vie pokračovať v progrese. Dokonca aj bez Británie,“ reagoval pre Pravdu Fabian Zuleeg z bruselského Centra pre európsku politiku. "Proces európskej integrácie čelí bezprecedentným výzvam. Ukážka jednoty je pre EÚ kľúčová. Bezpečnosť je jednou z tém, kde je možný pokrok, a je to tiež oblasť, ktorú ľudia vnímajú s veľkými obavami. Uvidíme však, k akým konkrétnym rozhodnutiam postupne dôjde a či ich aj následne uskutočníme,“ pripomenul Zuleeg.

"Za zatvorenými dverami však očakávam aj ostrú debatu,“ myslí si o summite Nick Wright, expert na EÚ z University College v Londýne. Viaceré zdroje, ktoré si neželali byť menované, potvrdili Pravde, že slovenská diplomacia sa veľmi snažila, aby schôdzku v Bratislave nenarušili prílišné výmeny názorov. V tomto zmysle komunikovala aj s partnermi vo visegrádskej štvorke, kde najmä Maďarsko a Poľsko majú radikálnejšie pohľady na budúcnosť únie.

Summit v Bratislave, ktorý povedie stály predseda Európskej rady Donald Tusk, bude mať tri hlavné časti. Prvé ranné rokovanie sa zameria najmä na určenie toho, v akom stave sa únia nachádza. Pracovný obed by mal byť do istej miery venovaný aj brexitu, fungovaniu Európskej rady, ale aj komunikácii s občanmi a otázkam, ako sú klimatické zmeny. Výsledkom poslednej časti rokovaní popoludní má byť akási cestovná mapa na dosiahnutie pokroku v oblastiach, na ktoré sa bude únia v najbližšom čase sústreďovať.

Európske plány

Únia chce ďalej pokročiť v ochrane hraníc EÚ. Predseda Európskej rady Tusk tvrdí, že sa nesmie opakovať chaos utečeneckej krízy z minulého roku. Na stole je tiež posilnenie spoločnej obrany aj v podobne návrhu na vytvorenie spoločného vojenského veliteľstva únie.

EÚ však chce rovnako hovoriť o sociálnych a ekonomických plánoch. Predseda eurokomisie Jean-Claude Juncker v stredajšom vystúpení v europarlamente, v ktorom zhodnotil stav únie, uviedol, že zdvojnásobí investičný plán na 620 miliárd eur. Naznačil tiež možnosť istej fiškálnej flexibility v rámci Paktu rastu a stability.

"Bezpečnosť bude určite jedna z horúcich tém v Bratislave. S ňou sú spojené obavy ľudí týkajúce sa problémov ako terorizmus. Únia však nepotrebuje ďalšie neurčité nápady v oblasti bezpečnosti. EÚ teraz musí konať a dosiahnuť pokrok,“ uviedla pre Pravdu Carolin Rügerová, odborníčka na úniu z univerzity vo Würzburgu.

Podľa expertky sa EÚ musí zaoberať aj ekonomickými stimulmi. "Nezamestnanosť vo všeobecnosti a počet mladých ľudí bez práce momentálne nie sú v centre pozornosti. Neznamená to však, že tejto problém zmizol,“ varuje Rügerová.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz,... Foto: SITA, Monika Zaťková
neformálny summit Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, predseda Národnej rady SR Andrej Danko, predseda Európskej rady Donald Tusk, predseda vlády SR Robert Fico, prezident SR Andrej Kiska, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák pri príležitosti neformálneho summitu EÚ v Úrade vlády.

Debaty lídrov bude hostiť Bratislavský hrad, obed si dajú na lodi na Dunaji a pozrú si aj múzeum moderného umenia Danubiana. Vo štvrtok sa začali stretnutia na najvyššej úrovni pracovnou večerou. Na nej prezident Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko a premiér Fico privítali šéfa Európskej rady Tuska, predsedu Európskej komisie Junckera a predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza.

Bratislava počas summitu

  • Hlavné mesto v piatok čakajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Úrady odporúčajú vyhnúť sa ceste do Bratislavy a jej obyvateľom nepoužívať autá, ale využiť verejnú dopravu, ktorá v piatok bude bezplatná.
  • Letisko radí cestujúcim, aby prišli aspoň tri hodiny pred odletom. Dôvodom je zatváranie ciest v okolí počas presunu delegácií v raňajších a vo večerných hodinách.
  • Areál Bratislavského hradu bude uzatvorený celý deň. Zatvorené zostanú múzeá a galérie v centre.
  • Od 8.00 do 10.00 zatvoria diaľničný obchvat Bratislavy v smere od Zlatých pieskov po Most SNP, obmedzenia budú aj inde. Počas príchodov delegácií uzatvoria Most SNP v smere z Petržalky, Staromestskú ulicu v smere do Starého Mesta, Hodžovo námestie a ulicu Palisády v oboch smeroch až po hrad. Podobne to bude vyzerať večer, keď lídri budú odchádzať.
  • V čase od 13.00 do 14.00 bude úplne zatvorená ulica Palisády od Bratislavského hradu, Hodžovo námestie, Staromestská ulica od zjazdu z Mosta SNP na Rázusovo nábrežie, ďalej Vajanského nábrežie až po Šafárikovho námestie.

(sita, zah)

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #bratislavský summit EÚ