EÚ a Turecko budú pokračovať v plnení dohôd, povedala Mogheriniová

Európska únia a Turecko budú pokračovať v napĺňaní dohôd o liberalizácii vízového styku pre Turkov cestujúcich do EÚ a obmedzení migračného prúdu do únie, povedala novinárom šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

03.09.2016 15:07
mogherini, lajčák, steinmeier Foto: ,
Zľava slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčak, rumunský minister zahraničných vecí Lazar Comanescu, šéf poľskej diplomacie Witold Waszczykowski, šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier a cyperský šéfdiplomat Ioannis Kasoulidis počas neformálneho stretnutia v Bratislave.
debata (9)

Diplomatka hovorila po stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín európskej dvadsaťosmičky s tureckým ministrom pre európske záležitosti Ömerom Çelikom. Vzťahy Ankary s Bruselom boli v poslednom období pre spomínané témy napnutejšie než v minulosti.

„Z tureckej strany sme dostali ubezpečenie, že Ankara sa bude pridržiavať uzavretých dohôd najmä pokiaľ ide o riadenie toku utečencov; z našej strany pôjde o liberalizáciu vízového styku,“ povedala Mogheriniová. Neuviedla však, či EÚ zruší Turkom víza do konca tohto roka.

Mogheriniová sa tiež vyslovila za posilnenie dialógu medzi EÚ a Tureckom, ktoré plánuje navštíviť už budúci týždeň spolu s komisárom pre európsku susedskú politiku a rozšírenie Johannesom Hahnom. „V prvom rade musíme hovoriť menej o sebe a viac spoločne. Musíme pochopiť emócie, ktoré zavládli v tureckom i európskom nazeraní na problematiku po (potlačenom) pokuse o prevrat,“ povedala.

Podľa Mogheriniovej je treba s Tureckom prerokovať aj otázky súvisiace s právnym štátom, spravodlivými súdnymi procesmi, slobodou vyjadrovania médií či s návrhom na zavedenie trestu smrti v Turecku. „Kľúčové je, aby sme sa venovali všetkým bodom, neexistuje žiadne tabu,“ uviedla šéfka diplomacie EÚ.

Turecko má záujem o spoluprácu s EÚ

O tom, že pri rokovaní ministrov zahraničných vecí štátov EÚ v Bratislave panovala široká zhoda ohľadom potreby prehĺbiť vzťahy medzi Ankarou a Bruselom, ktoré narušil vývoj po zmarenom puči v Turecku, hovoril aj turecký minister pre európske záležitosti Ömer Çelik.

Çelik, ktorého pozvali ako predstaviteľa krajiny kandidujúcej o členstvo, však hovoril aj o tureckom rozčarovaní z postoja EÚ k situácii po puči.

Minister zahraničných vecí Turecka Ömer Çelik... Foto: SITA, Marko Erd
Ömer Çelik, turecko Minister zahraničných vecí Turecka Ömer Çelik počas tlačovej besedy, ktorá sa konala po neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín EÚ o aktuálnych otázkach zahraničnej a bezpečnostnej politiky.

Ankara obviňuje Brusel, že len pomaly a polovičato odsúdil pokus o puč, zatiaľ čo EÚ kritizuje čistky tureckého prezidenta Erdogana po potlačenom prevrate.

„Výsledkom (bratislavského) rokovania bola veľmi široká zhoda na potrebe zamerať sa na pozitívnu agendu a na ďalšie prehĺbenie spolupráce Turecka a EÚ,“ povedal Çelik novinárom.

Obavy o demokraciu v Turecku

Niektoré členské štáty EÚ už skôr vyjadrili obavy z postupu tureckých predstaviteľov po potlačenom júlovom puči.

V EÚ podľa Mogheriniovej tiež panuje zhoda na tom, že by mal byť obnovený politický dialóg o riešení otázky postavenia Kurdov. Zakázaná Strana kurdských pracujúcich vedie ozbrojený boj za autonómny Kurdistan od roku 1984 a doteraz si jej strety s tureckými bezpečnostnými zložkami vyžiadali 40-tisíc obetí.

Vzťahy medzi Ankarou a Bruselom sú v poslednej dobe napätejšie, a to práve v súvislosti s požiadavkou Turecka zrušiť vízovú povinnosť pre jeho občanov cestujúcich do EÚ. Turecko sa takisto vyhrážalo zrušením migračnej dohody o zadržiavaní utečencov mieriacich na európsky kontinent cez turecké územie. Prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok opäť vyčítal Európskej únii, že neprispela dohodnutou sumou na náklady spojené s pobytom troch miliónov utečencov na tureckom území.

Ministri zahraničia krajín EÚ počas dvojdňového neformálneho rokovania v Bratislave hovorili aj o situácii na Ukrajine. Politici sa zhodli, že naplnenie dohôd z Minska je podmienkou vyriešenia konfliktu na východe krajiny.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #vízová povinnosť #utečenci #Federica Mogheriniová