Šéfovia socialistov ladili v Paríži postoje pred summitom EÚ

Šéfovia socialistických strán niektorých krajín Európskej únie sa vo štvrtok zišli v Paríži, aby zladili stanoviská pred summitom únie v Bratislave, ktorý sa bude konať 16. septembra bez Británie chystajúcej sa úniu opustiť.

25.08.2016 16:33 , aktualizované: 20:37
debata (3)

Stretnutia na pozvanie francúzskeho prezidenta Fraçoise Hollandea sa zúčastnil predseda nemeckých sociálnych demokratov Sigmar Gabriel a ich kolegovia zo Španielska a niekoľkých menších európskych krajín, vrátane premiéra Roberta Fica.,Z akcie sa naopak ospravedlnil taliansky premiér Matteo Renzi, ktorého krajinu zasiahlo v stredu ničivé zemetrasenie.

Ide o ďalšie zo série prípravných stretnutí na rôznych úrovniach, ktoré sa pred summitom v Bratislave konajú. Hollande sa v týchto dňoch už stretol s Renzim a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá je pre zmenu v Prahe a chystá sa na návštevu ďalších európskych štátov.

V Paríži sa socialistickí lídri zaoberali témami, ktoré európski politici momentálne považujú za hlavné, teda vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť EÚ, potrebou oživenia hospodárstva vyššími investíciami či rozšírením mobility študentov naprieč úniou.

Hollande chce ďalšie konzultácie viesť 31. augusta s šéfom Európskej rady Donaldom Tuskom. A 9. septembra sa koná v Aténach summit južných krajín EÚ z iniciatívy gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.

Večer je Fico očakávaný v Kremli, kde sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

S ľavicovými politikmi sa Fico zhodol na agende summitu v Bratislave

Stretnutie sociálno-demokratických lídrov v Paríži prinieslo ďalší posun v agende Bratislavského summitu. Sociálno-demokratickí politici sa podľa slovenského šéfa strany Smer a vlády Roberta Fica zhodli na agende summitu, chcú hovoriť o novej komunikácii s európskou verejnosťou, bezpečnostných otázkach, nezamestnanosti mladých, ale chcú sa dotknúť aj témy Európska únia ako globálny hráč. Premiér o výsledkoch schôdzky informoval médiá v lietadle na ceste z Paríža do Moskvy, kde sa stretne s ruským prezidentom Vladimírom Putinom.

Bratislavský summit, ktorý sa bude konať 16. septembra, musí podľa Fica reagovať aj na základné európske otázky. „V Európe dnes, a Slovensko je toho príkladom, neprebieha súboj medzi ľavicou a pravicou, ale prebieha súboj medzi systémovosťou a nesystémovosťou, štandardom a neštandardom, korektnosťou a nekorektnosťou,“ povedal Fico s tým, že ak vyhrá nesystémovosť a nekorektnosť, bude to koniec EÚ. Zároveň si myslí, že po brexite musí Európa ukázať svojim občanom pozitívnu tvár.

„Ja si želám, aby v Európe bolo viac zrozumiteľnej reči, aby sme vedeli európskej verejnosti lepšie predať to, čo Európa robí,“ pokračoval premiér s tým, že aj keď EÚ ponúka mnohé vynikajúce projekty, mladí ľudia toho veľa o Únii nevedia.

„Ďalej si želám, aby Európa bola silnejší hráč v medzinárodných konfliktoch. Nechápem, ako je možné, že sa pozeráme na to, čo sa deje v Sýrii. Nerozumiem tomu, že nemáme rovnaký názor na také elementárne otázky, ako či sankcie voči Rusku áno alebo nie,“ vyhlásil Fico. Ako dodal, želal by si, aby Európska únia a jej inštitúcie boli podstatne komunikatívnejšie a aby v zásadných zahranično-politických otázkach EÚ bola silnejšia a stabilnejšia.

To však podľa premiéra neznamená posilnenie kompetencií európskych inštitúcií. „Európska únia nepotrebuje posilňovanie právomocí inštitúcií. Európska únia potrebuje viac porozumenia medzi členskými štátmi,“ dodal premiér.

Na stretnutí, ktoré inicioval francúzsky prezident Francois Hollande, sa zúčastnili aj lídri Portugalska či Rakúska, ale aj predstavitelia inštitúcií ako napríklad predseda europarlamentu Martin Schulz či šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

Rokovanie o budúcnosti Európskej únie po brexite čaká premiéra aj v piatok. Vo Varšave sa stretne so svojimi kolegami z Visegrádskej štvorky a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Premiéri V4 už minulý mesiac avizovali, že pred summitom si chcú skoordinovať svoje pozície.

Fico si však nemyslí, že by mohol nastať rozpor v predstave sociálno-demokratických lídrov a V4. Je totiž podľa neho záujem, aby summit dopadol úspešne. „Ako počúvam, tak viac-menej je zhoda na agende,“ uzavrel premiér.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #európski socialisti #predsedníctvo v Rade EÚ