Británia nepožiada o brexit pred koncom tohto roka

Britská premiérka Theresa Mayová sa pevne usiluje s celou svojou vládou o dosiahnutie čo najlepších podmienok pre Britániu pri jej odchode z Európskej únie. Formálnu žiadosť o vystúpenie z organizácie nepodá skôr ako koncom roka, oznámil podľa agentúry Reuters hovorca Mayovej.

15.08.2016 15:51
debata (3)

Premiérka berie túto náročnú a zložitú úlohu so všetkou vážnosťou a zapája do jej plnenia celý kabinet, upozornil hovorca. Doplnil, že aktivácia článku 50, ktorým sa rokovania o brexite formálne začnú, „nenastane pred koncom roka 2016“.

Reuters oslovil vládu po nedeľňajšom článku denníka The Sunday Times, ktorý špekuloval, že sa kabinet k aktivácii článku odhodlá dokonca až o rok. Proces vystúpenia Británie z EÚ, ku ktorému sa krajina rozhodla v júnovom referende, by tak trval ešte dlhšie, než sa doteraz predpokladalo a uzavrieť by sa mohol až koncom roka 2019.

Dôvodom sú údajne kompetenčné spory medzi jednotlivými ministerstvami ohľadom príprav brexitu a tiež voľby v budúcom roku vo Francúzsku a v Nemecku, ktoré môžu viesť k zmenám tamojších vlád.

Britskí politici už od referenda trvajú na tom, že k aktivácii článku 50 zmluvy EÚ ich zatiaľ nič nenúti a že ide o suverénne rozhodnutie Británie. Vo chvíli, keď rokovania o brexitu skutočne odštartujú, budú mať obe strany na dohodnutie podmienok odchodu a ďalšej koexistencie dva roky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit