Proces odchodu Británie z EÚ sa možno skončí až koncom roka 2019

Proces vystúpenia Británie z Európskej únie, ku ktorému sa krajina rozhodla v júnovom referende, možno bude trvať dlhšie než sa doteraz predpokladalo a uzavrieť sa môže až koncom roka 2019. S odkazom na zdroje vo vláde a v londýnskom finančným stredisku City to napísal nedeľník The Sunday Times.

14.08.2016 11:49
debata (9)

Podľa denníka je pravdepodobné, že kabinet sa k aktivácii článku 50, ktorým sa rokovania o brexite formálne začnú, odhodlá až o rok. Dôvodom sú vraj organizačné problémy na ministerstvách aj čakanie na výsledky volieb vo Francúzsku a Nemecku.

Britskí politici už od referenda trvajú na tom, že k aktivácii článku 50 zmluvy EÚ ich zatiaľ nič nenúti a že ide o suverénne rozhodnutie Británie. Vo chvíli, keď rokovania o brexite skutočne odštartujú, budú mať obe strany na dohodnutie podmienok odchodu a ďalšej koexistencie dva roky.

Zatiaľ čo doteraz sa hovorilo o tom, že premiérka Theresa Mayová celý proces spustí najskôr na budúci rok v januári, teraz už niektorí členovia vlády pripúšťajú odklad. Podľa zdrojov z kabinetu, ktoré citoval The Sunaday Times, si ďalšie zdržanie môžu vyžiadať organizačné záležitosti na novovytvorených ministerstvách pre brexit a pre medzinárodný obchod, ktoré vedú David Davis a Liam Fox.

Hladký priebeh príprav na brexit narušujú aj kompetenčné spory medzi niektorými rezortmi: napríklad Fox je nespokojný s tým, že niektoré právomoci ohľadom medzinárodného obchodu a zmlúv stále drží ministerstvo zahraničia vedené Borisom Johnsonom, a chce vec riešiť s ministerskou predsedníčkou.

Ďalším faktorom je harmonogram volieb vo veľkých európskych krajinách. Francúzsko totiž bude v máji 2017 hlasovať o novom prezidentovi a zložení parlamentu, v septembri sú parlamentné voľby naplánované v Nemecku. „Nemôžete vyjednávať, keď neviete s kým rokovania povediete,“ citoval nedeľník zdroj zo City.

Ak by vláda skutočne oficiálne rozhodla o odklade aktivácie článku 50 až do jesene 2017, rozladilo by to zástancov brexitu najmä z radov konzervatívcov. Podľa Nigela Faragea, bývalého predsedu protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a jednej z najviditeľnejších tvárí kampane za brexit, by zdržanie mohlo viesť až k masovým demonštráciám.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit