Hollande chce urýchlene rokovať o brexite, obáva sa nestability na trhoch

Francúzsky prezident François Hollande žiada Britániu, aby čo najrýchlejšie začala rokovanie o svojom vystúpení z Európskej únie. Po rokovaní s britskou premiérkou Theresou Mayovou vyjadril obavy, že omeškanie by mohlo spôsobiť nestabilitu na trhoch.

21.07.2016 20:40 , aktualizované: 20:49
Theresa Mayová, Theresa May, Francois Hollande Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová a francúzsky prezident Francois Hollande po spoločnom rokovaní v Paríži.
debata (12)

Mayová v Paríži zopakovala, že pred koncom roka proces vystúpenia z EÚ nespustí, Británia podľa nej potrebuje čas, aby sa na rokovania so zostávajúcimi krajinami únie pripravila.

„Chápeme, že nová britská vláda potrebuje čas, ale čím skôr žiadosť podá, tým lepšie pre Európu aj pre Britániu,“ povedal Hollande. „Neistota je najväčšia hrozba. Keď ekonomickí hráči nevedia, čo sa bude diať a aké budú vzťahy medzi EÚ a Britániou, bude to riziko pre stabilitu európskej ekonomiky a pre pracovné miesta,“ varoval francúzsky prezident.

Podľa Mayovej bude chcieť Londýn po brexite zachovať čo najužšie vzťahy s EÚ, a preto si musí pred začiatkom rokovaní ujasniť, aké sú priority Británie. „Chápem, že pre trhy je dôležitá predvídateľnosť. Preto jasne hovorím, že neaktivujeme článok 50 Lisabonskej zmluvy pred koncom roka,“ uviedla.

Hollande na tlačovej konferencii tiež uviedol, že ak bude chcieť Británia zostať súčasťou vnútorného trhu EÚ, bude musieť umožniť prístup európskych občanov na vlastný pracovný trh. „Nemožno to rozdeliť. Nie je možné, aby bol voľný pohyb tovaru, voľný pohyb kapitálu, voľný pohyb služieb, ale nie voľný pohyb osôb,“ povedal prezident.

Téma obmedzenia imigrácie predovšetkým z východnej časti EÚ hralo veľkú úlohu pri rozhodovaní britských voličov, ktorí v júni hlasovali za vystúpenie krajiny z únie. Mayová vo štvrtok zopakovala, že jej vláda pochopila požiadavku obyvateľov, aby mala migráciu lepšie pod kontrolou. „Zároveň chceme dosiahnuť dobré dohody s EÚ o obchode s tovarom a službami,“ podotkla.

Británia zachová bezpečnostnú spoluprácu s Francúzskom aj po brexite

Británia zachová tesnú bezpečnostnú spoluprácu s Francúzskom aj v budúcnosti bez ohľadu na svoje rozhodnutie opustiť Európsku úniu. Pri návšteve Paríža to povedala britská premiérka Theresa Mayová. Podľa francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda musia obe krajiny brániť nielen svoju, ale aj európsku bezpečnosť.

„Spolupráca tajných služieb a bezpečnostných síl našich krajín je niečo, čo bude stále pokračovať, aj keď Británia opustí Európsku úniu,“ povedala Mayová na tlačovej konferencii po rokovaní s Hollandom. „Budeme naďalej spolupracovať, aby sme udržali svojich občanov v bezpečí a aby sme hájili svoje hodnoty vo svete. Robili sme to dlho pred tým, ako Európska únia vznikla, a budeme to robiť aj dlho po tom, čo ju Británia opustí,“ dodala.

Premiérka tiež sľúbila, že Londýn posilní strategické obranné partnerstvo s Parížom. „Spoločne s Francúzskom pracujeme na vojenskom vybavení novej generácie. Súčasťou toho je projekt za dve miliardy eur, ktorého cieľom je vyvinúť najpokročilejší systém vzdušného boja v Európe,“ uviedla Mayová.

Hollande pripomenul, že Británia a Francúzsko spoločne bojujú proti teroristickej skupine Boko Haram v Nigérii aj proti organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii a v Iraku. „Máme zhodnú povinnosť zabezpečiť nielen svoju vlastnú bezpečnosť, ale aj bezpečnosť Európy, a tiež obhajovať svoje hodnoty na globálnej úrovni,“ povedal prezident.

Obaja politici tiež odsúdili atentát z Nice z minulého týždňa, keď útočník narazil nákladným autom do davu ľudí a zabil 84 osôb. „Boli to nevinné obete teroristov, ktorí chcú zničiť našu demokraciu a náš spôsob života. Nesmieme ich nechať vyhrať,“ povedala Mayová. S Hollandom sa zhodla, že obe krajiny budú v boji proti terorizmu stáť bok po boku.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Francois Hollande #Brexit #Theresa Mayová