Británia nepodá žiadosť o odchod z EÚ do konca roka, tvrdí premiérka Mayová

Británia žiadosť o vystúpenie z Európskej únie do konca tohto roka nepodá. Počas návštevy Berlína to v stredu povedala britská premiérka Theresa Mayová. Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej je v záujme Británie i zvyšných krajín EÚ, aby Londýn najprv jasne definoval svoj postoj, ako rokovania o takzvanom brexite vôbec začne.

20.07.2016 19:50 , aktualizované: 21:06
Theresa Mayová, Theresa May, Angela Merkelová,... Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová sa stretla v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.
debata (29)

„Chceme, aby bol brexit úspešný. Preto chcem svojej kolegyni Merkelovej aj ostatným európskym predstaviteľom pripomenúť, že máme záujem na tom, aby to bol usporiadaný proces. Článok 50 Lisabonskej zmluvy aktivujeme až vtedy, keď bude jasné, aké sú naše ciele. A to pred koncom roka nebude,“ povedala Mayová.

Nemecká kancelárka vyjadrila pre postoj Británie pochopenie. „Z môjho pohľadu je úplne pochopiteľné, že niekoľko dní po referende a po zostavení novej vlády v Británii musí kabinet najprv zvážiť, aké sú jeho záujmy,“ povedala Merkelová. „Aj pre nás je dôležité, aby Británia požiadala o vystúpenie z EÚ s jasnou pozíciou a aby nám povedala, ako si predstavuje svoj budúci vzťah s Európskou úniou,“ dodala.

Mayová zdôraznila, že Británia po odchode z EÚ chce udržať priateľské vzťahy s európskymi štátmi a zachovať súčasné spojenectvo aj obchodnú spoluprácu. „Veríme vo voľný obchod, vo voľné trhy. A to sú aj princípy, na ktorých by sme mali v budúcnosti stavať rozhovory,“ povedala premiérka.

Obe političky sa zhodli, že majú záujem na zachovaní tesnej politickej i hospodárskej spolupráce svojich krajín na bilaterálnej úrovni, a to bez ohľadu na brexit. „Naše krajiny zdieľajú spoločné hodnoty,“ zdôraznila Merkelová.

Kancelárka tiež podotkla, že aj keď si brexit väčšina európskych politikov nepriala, musí prijať výsledok britského referenda ako skutočnosť a zariadiť sa podľa toho. Opakované hlasovanie britských voličov kancelárka vylúčila.

Prisťahovalectvo bolo jednou z dôležitých tém referenda o brexite. Mayová sa preto bude usilovať obmedziť prílev občanov z unijných štátov do Veľkej Británie.

Nová britská premiérka zdôraznila, že brexit neznamená stratu doterajších priateľov. „Charakter našich vzťahov sa zmení, avšak chceli by sme zachovať čo možno najužšie väzby,“ citovala tlačová agentúra DPA slová britskej premiérky na spoločnej tlačovej konferencii.

Nemecká kancelárka pri tejto príležitosti potvrdila, že – bez ohľadu na úvahy Ankary o obnovení trestu smrti v Turecku – trvá na platnosti dohody EÚ-Turecko; jej základom zostáva garantovanie bezpečnosti pre ľudí vracaných z Grécka do Turecka. Merkelová súčasne poznamenala, že nemá žiadne indície o tom, že by Turecko v tejto otázke nechcelo plniť svoje záväzky.

Podľa jej slov sa vývoj v oblasti naďalej intenzívne monitoruje, v čom zohráva úlohu významného partnera Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Merkelová využila túto príležitosť, aby dala najavo svoje znepokojenie nad rozsiahlymi čistkami v Turecku po zmarenom pokuse o prevrat v krajine.

Mayová dorazila do Berlína na svoju prvú zahraničnú návštevu v premiérskej funkcii, ktorej sa ujala pred týždňom. Z pohľadu šéfov britských vlád zvolila netradičnú destináciu. V minulosti bývalo pravidlom, že britský premiér zamieri na svoju prvú zahraničnú návštevu do Spojených štátov, čo narušil až Tony Blair svojou cestou do Bruselu. Predchodca Mayovej David Cameron zase na svoju prvú cestu letel do Paríža. Francúzsku metropolu Mayová navštívi ako druhú v poradí, presunie sa do nej vo štvrtok.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #Brexit #Theresa Mayová