Británia sa vzdáva predsedníctva EÚ v roku 2017, nahradí ju Estónsko

Británia sa vzdáva svojho plánovaného predsedníctva Európskej únie v druhej polovici budúceho roka. Podľa agentúry PA, ktorá sa odvoláva na britskú vládu, o tom v stredu informovala premiérka Theresa Mayová šéfa Európskej rady Donalda Tuska. Veľvyslanci členských krajín sa v Bruseli popoludní dohodli, že Britov nahradia Estónci.

20.07.2016 11:28 , aktualizované: 17:05
debata (12)

Táto správa z Downing street 10 prišla v čase, keď sa premiérka pripravuje na svoju prvú zahraničnú cestu, ktorá ju popoludní zavedie do Berlína. Tam sa stretne s kancelárkou Angelou Merkelovou. Potom má vo štvrtok naplánované rokovania v Paríži s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

Stanica BBC v tejto súvislosti poukazuje na vyhlásenie novej britskej premiérky, podľa ktorého je udržanie pevných obchodných väzieb so zvyškom Európy životne dôležité pre zaistenie „úspešných“ výsledkov vystúpenia Británie z EÚ. Nadchádzajúce stretnutia s Merkelovou a Hollandom, s ktorými sa už Mayová zhovárala telefonicky, sú takisto považované za veľmi dôležité, keďže by mali určiť „tón pre dlhé a ťažké vyjednávanie“, komentuje BBC.

Mayová podľa vlastných slov neočakáva, že by sa oficiálne rokovania o vystúpení Británie z EÚ začali do konca tohto roka, keďže musí svoj postup prekonzultovať s vládami Škótska, Walesu a Severného Írska, ako aj s predstaviteľmi podnikovej sféry, priemyslu a ďalších záujmových skupín.

Britániu nahradí v predsedníckom kresle Estónsko

Estónsko malo byť predsedníckou krajinou v prvej polovici roka 2018, teda po Británii. Podľa informácií sa rozhodlo o tom, že termíny všetkých nasledujúcich predsedníctiev sa posunú o pol roka dopredu. Krajiny sa tak budú striedať v už dohodnutom poradí, svojej úlohy sa všetky ujmú o šesť mesiacov skôr. Po Estónsku nasledujú podľa dohody z roku 2007 Bulharsko, Rakúsko, Rumunsko a Fínsko.

Podľa bruselských diplomatov veľmi pravdepodobnou možnosťou bola alternatíva, že namiesto Britov sa na pol roka predsedníckej roly ujme Belgicko. Má to praktické dôvody, lebo v Bruseli, kde sa koná množstvo obvyklých úniových rokovaní, už existuje potrebná infraštruktúra.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó v utorok povedal, že jeho krajina je pripravená prevziať predsedníctvo EÚ v roku 2017 miesto Británie, ktorej voliči v júnovom referende väčšinou hlasov rozhodli o vystúpení krajiny z únie. Vyhlásil pritom, že Maďarsko je jedinou členskou krajinou, ktorá predstavila úspešnú odpoveď na hlavné výzvy „abnormálnej“ situácie v Európe, ako je migračná kríza.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #predsedníctvo v Rade EÚ #Theresa Mayová