Mayová: Londýn potrebuje na prípravu brexitu viac času

Británia potrebuje viac času na prípravu pred začatím rokovaní o odchode z Európskej únie. Predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi to podľa hovorkyne britskej vlády povedala premiérka Theresa Mayová. Podľa nového šéfa britskej diplomacie Borisa Johnsona odchod Británie z EÚ neznamená, že by krajina odišla z Európy.

14.07.2016 19:49
debata (7)
zväčšiť Novej predsedníčke britského kabinetu Therese... Foto: SITA/AP, Dominic Lipinski
theresa mayová Novej predsedníčke britského kabinetu Therese Mayovej zablahoželal aj americký prezident Barack Obama, ktorý ju ubezpečil o trvajúcom kľúčovom partnerstve USA a Spojeného kráľovstva.

Rozhovory o odchode Británie z EÚ, ktorý odhlasovali britskí voliči v júnovom referende, sa začnú až po tom, keď Londýn oficiálne požiada o aktiváciu článku päťdesiat Lisabonskej zmluvy. Kedy tak urobí, záleží len na ňom. Viacero európskych politikov však už Britániu vyzvalo, aby tak urobila čo najskôr.

Premiérka Mayová podľa svojej hovorkyne však predsedovi EK Junckerovi povedala, že potrebuje na prípravu viac času. Vyjadrila tiež nádej, že rozhovory sa ponesú v pozitívnom a konštruktívnom duchu.

Mayová podporila tiež nomináciu Juliana Kinga na pozíciu britského eurokomisára. Doterajšieho britského veľvyslanca vo Francúzsku na miesto uvoľnené Jonathanom Hillom vybral už minulý týždeň expremiér David Cameron. Aké portfólio Juncker Kingovi pridelí, bude jasné zrejme až na konci júla.

S novou predsedníčkou britskej vlády telefonicky hovoril aj americký prezident Barack Obama. Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta Mayovej zagratuloval a vyjadril nádej v plodnú spoluprácu zameranú na dosiahnutie spoločných cieľov. „Prezident zopakoval náš často spomínaný záväzok, že nielen ochránime, ale aj prehĺbime osobitný vzťah medzi Spojenými štátmi a Spojeným kráľovstvom,“ uviedol Earnest. Telefonát premiérky s americkou hlavou štátu potvrdila aj hovorkyňa britského kabinetu.

Odchod z EÚ neznamená odchod z Európy, uviedol Johnson

Odchod Británie z Európskej únie neznamená, že by krajina odišla z Európy, vyhlásil nový britský minister zahraničia Boris Johnson. Británia by podľa neho naopak mohla v Európe zohrávať oveľa väčšiu úlohu ako doteraz. S jeho pohľadom sa vraj stotožňujú aj Spojené štáty.

„Existuje obrovský rozdiel medzi odchodom z Európskej únie a našimi vzťahy s Európou, ktoré podľa mňa budú silnejšie,“ uviedol Johnson, ktorého do čela britskej diplomacie povolala v stredu nová premiérka Theresa Mayová.

„Potešilo ma, že mi zavolal minister (zahraničia USA John) Kerry, ktorý úplne súhlasil s mojou analýzou,“ uviedol Johnson. Americký šéfdiplomat si podľa neho rovnako ako on želá, aby sa Británia „ako veľký globálny hráč“ po brexite viac angažovala na medzinárodnom poli.

Johnsonovo vymenovanie do čela britskej diplomacie kritizoval francúzsky šéf diplomacie Jean-Marc Ayrault či jeho nemecký náprotivok Frank-Walter Steinmeier. Johnson na otázku novinárov, ako sa k ich výrokom stavia, uviedol, že kritika výsledkov referenda v Európe bola „nevyhnutná“.

„Nebol to výsledok, ktorý očakávali. Svoj názor dávajú najavo úprimne a slobodne,“ dodal Johnson. Francúzsky minister, ktorý ho obvinil z klamstiev pred júnovým hlasovaním, mu vraj už poslal „očarujúci“ list, v ktorom napísal, že sa teší na spoluprácu s ním a na ďalšie prehlbovanie francúzsko-britských vzťahov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson #Theresa Mayová