Prioritou predsedníctva vo výskume je podpora mladých výskumníkov

Hlavnou témou slovenského predsedníctva v oblasti výskumu budú opatrenia na podporu mladých výskumníkov, zvýšenie atraktivity vedeckej kariéry a posilnenie investícií do ľudského potenciálu vo výskume a vývoji. Minister školstva Peter Plavčan takto v utorok 12. júla predstavil priority slovenského predsedníctva za oblasť vedy, výskumu a vesmíru pred členmi Výboru europarlamentu pre priemysel, výskum a energetiku.

13.07.2016 19:20
debata (8)

Ako dodal, tento mesiac na neformálnej Rade ministrov pre výskum v Bratislave predstavia manifest mladých výskumníkov z EÚ s názvom “Bratislavská deklarácia mladých výskumníkov”.

V oblasti vesmíru sa slovenské predsedníctvo zameria na priblíženie konkrétnych výhod vesmírneho programu Copernicus a využitie vesmírnych dát pre malé a stredné podniky a európskych občanov. Rovnako sa predsedníctvo bude snažiť o podporu a budovanie rovnocenného a konštruktívneho partnerstva medzi Európskou komisiou a Európskou vesmírnou stratégiou.

V stredu minister Plavčan hovoril o prioritách v oblasti vzdelávania a športu na vypočutí (hearingu) pred členmi Výboru pre vzdelanie a kultúru. Zdôraznil, že hlavnou ambíciou slovenského predsedníctva je podpora a rozvoj talentu. K tejto téme bolo aj najviac otázok zo strany europoslancov, ktorí poukazovali aj na to, že miera talentu je u každého jedinca rôzna. "Naša hlavná téma je otázka talentu, ale nielen rozvíjanie talentu, ako je napríklad účasť na olympiádach, ale aj hľadanie talentu u každého jedinca. Treba nájsť v jeho povahe a osobných vlastnostiach to, čo je výnimočné a hľadať cesty, ako to všetko rozvíjať,“ uviedol minister.

Plavčan hovoril aj o nebezpečenstve vzrastajúceho extrémizmu. Slovenské predsedníctvo v tejto súvislosti pripraví závery Rady, ktoré okrem iného vyzdvihnú úlohu vzdelávania a práce s mládežou pri prevencii radikalizmu a extrémizmu. Čo sa týka priorít v oblasti športu, Plavčan zdôraznil, že slovenské predsedníctvo sa zameria na jeho pozitívnu stránku, a preto hlavnými témami budú športová diplomacia a vzdelávanie v športe a prostredníctvom športu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #veda a výskum #predsedníctvo v Rade EÚ #Peter Plavčan