Lajčák rokoval v Londýne o britských predstavách odchodu z EÚ

O britských predstavách o odchode Británie z Európskej únie rokoval v utorok v Londýne slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s britským ministrom zahraničných vecí Philipom Hammondom a ministrom pre Európu Davidom Lidingtonom.

29.06.2016 10:06
debata (8)

Lajčák bol prvým ministrom z EÚ, ktorý prišiel do Londýna po štvrtkovom referende. Počas krátkej pracovnej návštevy prediskutoval s partnermi procesy, ktoré sa v Británii rozbehli po referende o EÚ, ako aj kroky, ktoré by mali nasledovať v rámci príprav na vystúpenie Británie z Únie a na nové nastavenie vzťahov Londýna so zostávajúcimi 27 členskými štátmi EÚ. Uvádza sa v informácii tlačového odboru rezortu zahraničia.

„Jedna z hlavných priorít musí byť zachovanie čo najlepšej kvality vzťahov. To je tak v záujme Británie, ako aj Európskej únie. A v tomto duchu bude Slovensko ako predsednícka krajina Rady EÚ pristupovať k celému procesu,“ zdôraznil minister Lajčák. Konštatoval tiež, že čím dlhšie panuje neistota o podobe výstupového procesu Británie a nebude sa nič diať, tým väčšie riziko to predstavuje pre kvalitu budúcej spolupráce.

„Je veľmi dôležité zachovať pokoj, aby sa medzi Britániou a EÚ nezhoršila atmosféra, lebo to by mohlo poznamenať podobu našich budúcich vzťahov,“ predpokladá Lajčák a pripomenul, že toto je aj skúsenosť Slovenska z čias česko-slovenskej federácie: „Zodpovedné rokovania vytvárajú základ dobrých vzťahov do budúcnosti.“

Rokovania ministra Lajčáka s britskými partnermi sú súčasťou intenzívnych diplomatických aktivít spojených so situáciou po britskom referende a nastávajúcim predsedníctvom SR v Rade EÚ.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Brexit