Nové referendum o členstve v EÚ je možné, pripustil britský minister

Británia by mohla usporiadať ďalšie referendum o členstve v Európskej únii, ak by sa jej podarilo dosiahnuť s Bruselom novú dohodu, ktorá by jej zabezpečovala plnú ochranu svojich hraníc. V príspevku uverejnenom v denníku The Daily Telegraph to uviedol konzervatívny minister zdravotníctva Jeremy Hunt.

28.06.2016 08:39
debata (99)

V pondelok britské médiá informovale, že sa Hunt pravdepodobne bude uchádzať o kreslo premiéra po odstúpení Davida Camerona. Kandidatúru na post predsedu vlády naopak vylúčil minister financií George Osborne.

Politik, ktorý v premiérskom kresle vystrieda Camerona, by mal mať možnosť rokovať s Európskou úniou ešte pred tým, kým podá oficiálnu žiadosť o vystúpenie z bloku, ktorá začne dvojročnú lehotu vyjednávania, uviedol Hunt.

„Kým nastavíme odpočítavanie (do odchodu krajiny z EÚ) musíme dosiahnuť dohodu a dať ju na zváženie britskému ľudu a to buď v referende, alebo ako manifest konzervatívcov pred parlamentnými voľbami,“ uviedol Hunt.

Už v pondelok britský časopis Spectator oznámil, že je „vysoko pravdepodobné“, že sa Hunt pokúsi nahradiť v úrade britského premiéra Davida Camerona. Zdroj svojho tvrdeni časopis neuviedol.

Lehota na podanie nominácií na nového lídra konzervatívcov uplynie vo štvrtok o 13:00 SELČ. Favoritmi sú bývalý starosta Londýna Boris Johnson a ministerka vnútra Theresa Mayová. Ani jeden z nich zatiaľ oficiálnu kandidatúru neoznámil.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #referendum #členstvo v EÚ #Brexit