Adieu, angličtina? Juncker rečnil po brexite v EP v iných jazykoch

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker predniesol prejav pred zákonodarcami EÚ vo francúzštine a nemčine. Je to posun oproti jeho zvyčajnému štýlu, keď časť svojho príhovoru k europoslancom predniesol vždy v angličtine. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

28.06.2016 07:18 , aktualizované: 16:30
Jean–Claude Juncker Foto:
Šéf Európskej komisie Jean–Claude Juncker.
debata (127)

Tento krok mnohí vysvetľovali ako priamu reakciu na minulotýždňové rozhodnutie britských voličov vystúpiť z Európskej únie.

Európska únia má 24 oficiálnych jazykov, ale troma hlavnými pracovnými jazykmi sú angličtina, francúzština a nemčina. Rozhodnutie Británie vystúpiť z únie podnietilo špekulácie, že by mohlo viesť aj k vyradeniu angličtiny zo spomínanej trojice jazykov. Angličtina je pritom aj oficiálnym jazykom Írska a Malty, ktoré sú členmi EÚ.

Juncker v utorok použil angličtinu v 15-minútovom prejave v Európskom parlamente iba raz, keď reagoval na slovnú provokáciu britského europoslanca Nigela Faragea, lídra Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a kľúčového aktivistu v kampani za brexit, teda za odchod Británie z EÚ.

„Do určitej miery ma naozaj prekvapuje, že ste tu. Bojovali ste za brexit, britský ľud hlasoval v prospech odchodu – tak prečo ste tu?“ spýtal sa Juncker Faragea.

EP: Brexit môže viesť k zrušeniu angličtiny ako úradného jazyka v EÚ

Angličtina, druhý najrozšírenejší jazyk na svete (po čínštine) a jeden z troch úradných jazykov inštitúcií EÚ by mohol byť vyškrtnutý zo zoznamu oficiálnych jazykov Európskej únie, ak Spojené kráľovstvo opustí úniu. Uviedla to v utorok poľská europoslankyňa a predsedníčka Výboru pre ústavné veci Európskeho parlamentu (EP) Danuta Hübnerová.

Ak by k tejto skutočnosti došlo, ešte viac by sa znížil vplyv Londýna na dianie v EÚ a mohlo by to tiež iritovať občanov Írska, píše agentúra Reuters.

Každý členský štát EÚ má právo určiť jeden jazyk, ktorý označí za úradný. Hoci angličtina je najviac používaným jazykom v Európe a jedným z troch hlavných jazykov v členských štátoch EÚ (popri francúzštine a nemčine), iba Británia tento jazyk oficiálne označila za úradný v bruselských inštitúciách.

Írsko označilo za národný jazyk írčinu a Malta, kde sa možno dohovoriť po anglicky, presadila maltčinu za jeden z 24 úradných jazykov únie.

„Angličtina je oficiálnym jazykom EÚ, pretože bola vybraná Veľkou Britániou. Bez Británie nebudeme mať angličtinu,“ povedala Hübnerová počas tlačovej konferencie v EP o právnych dôsledkoch brexitu.

Angličtina by zrejme zostala pracovným jazykom únie, aj keď nie oficiálnym. Hübnerová zdôraznila, že zachovanie statusu angličtiny ako oficiálneho jazyka EÚ si bude vyžadovať súhlas všetkých členských krajín, alebo vznikne dohoda o zmene doterajších pravidiel, ktoré umožnia členským krajinám nahlásiť viac ako iba jeden úradný jazyk, čo by zrejme v prospech angličtiny využili Írsko a Malta.

Francúzština bola dominantným jazykom v inštitúciách EÚ do roku 1990. Po vstupe Švédska, Fínska a Rakúska, kde nebola silná frankofónna tradícia, šancu dostala angličtina. Ešte viac to bolo zvýraznené po „veľkom tresku“ – rozšírení únie o krajiny strednej a východnej Európy, ktoré si zvolili práve angličtinu ako druhý jazyk.

V súčasnosti sú všetky dôležité dokumenty a texty inštitúcií EÚ prekladané do 24 úradných jazykov. Ak angličtina stratí status oficiálneho jazyka EÚ, Británia vo všetkých rokovaniach s EÚ bude musieť zabezpečiť ich preklady na vlastné náklady.

Angličtina je okrem iného aj jedným z troch jazykov používaných v rámci Jednotného patentového úradu EÚ, čo je zrejmá výhoda pre anglicky hovoriacich vedcov a výskumníkov oproti konkurentom používajúcich iné jazyky.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Európsky parlament #Brexit