Británia bola dôležitá pre svet. Teraz v ňom bude chýbať

"Stály predseda Európskej rady Donald Tusk už teraz hovorí o 27 členoch únie. Myslím si, že je to správne a normálne. EÚ by sa mala snažiť, aby sa rokovania s Britániou nenaťahovali,“ povedala pre Pravdu známa autorka a analytička Anne Applebaumová. Držiteľka prestížnej Pulitzerovej ceny pochádza z USA a v Londýne pôsobí v Inštitúte Legatum.

26.06.2016 07:00
Británia, brexit Foto: ,
Smutní zástancovia zotrvania Británie v EÚ krátko po včerajšom zverejnení ofi ciálnych výsledkov referenda.
debata (100)

Po brexite sme svedkami ekonomických šokov. Aké otrasy očakávate na politickej scéne?
Ekonomické šoky budú rôzne, ale pravdepodobne nebudú to najhoršie, čo nás čaká. Opísala by som to tak, že skutočné hospodárske problémy by mohli byť založené na tom, čo sa nestane, ale v prípade zotrvania Británie v EÚ by k tomu došlo. Teda na investíciách, ktorá sa pre brexit neuskutočnia, na dohodách, ktoré sa nepodarí uzatvoriť, a na príležitostiach, ktoré nevzniknú. Je dôležité to spomenúť, lebo podľa mňa sa trhy postupne upokoja. Keď však hovoríme o politických šokoch, je to iný príbeh. Británia je vo svete skutočne dôležitou krajinou. Dá sa predpokladať, že v najbližších dvoch rokoch sa táto jej pozícia oslabí. Je celkom možné, že sama Británia bude musieť hľadať podobu svojho fungovania. Severné Írsko sa možno bude chcieť vydať vlastnou cestou. Otvárajú sa politické problémy v súvislosti so Škótskom.

Anne Applebaumová.
Anne Applebaumová Anne Applebaumová.

Kam to povedie?
Všetko si to bude vyžadovať energiu pri hľadaní riešení. Británia, ktorá bola dôležitá pre svet, v ňom bude, takpovediac, teraz chýbať. Pokladám to za najväčšiu tragédiu toho, k čomu došlo. Samozrejme, aj vnútorná politika Británie sa zmení. Premiér David Cameron rezignoval a pre Konzervatívnu stranu to znamená, že bude hľadať nového lídra. Nedá sa teraz predpovedať, ako to bude vyzerať. Vyžiada si to nejaký čas, aby sa veci utriasli.

Stály predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že brexit je síce historický moment, ale nemôže byť hysterický. Zdá sa, že EÚ sa snaží upokojiť situáciu. Ako by únia mala reagovať?
EÚ by sa mala snažiť, aby sa rokovania s Britániou nenaťahovali. Keby to trvalo príliš dlho, nebolo by to dobré. Iba by to vytvorilo ešte väčšiu atmosféru neistoty. Tusk však už teraz hovorí o 27 členoch únie. Myslím si, že je to správne a normálne. Bude potrebné nájsť správnu úroveň vzťahov s Britániou. Je však pravda, že je veľmi ťažké odhadnúť, ako dlho budú tieto rokovania trvať, ako bude vyzerať prístup krajiny k jednotnému európskemu trhu. Bude to závisieť aj od toho, kto bude lídrom Konzervatívnej strany a premiérom. Za posledných niekoľko týždňov tábor brexitu povedal mnoho rôznych vecí o tom, ako si predstavuje budúcnosť. Niektorí hovorili, že chcú byť súčasťou jednotného trhu, iní zase, že nie. Britskí lídri by sa nad tým mali zamyslieť čo najrýchlejšie a veľmi vážne. Čo sa stalo, už nezmeníme. Mali by sme sa snažiť konsolidovať situáciu. Z hľadiska únie, keby som ju riadila, čo neriadim, by som sa snažila reagovať aj na niektoré veci, ktoré mali vplyv na rozhodovanie britských voličov.

Čo by ste urobili?
Uzavrela by som európske hranice. EÚ s pomocou NATO by mala blokovať pobrežie Líbye. Je potrebné ukázať možnosti utlmenia migračnej krízy. Je to potrebné riešiť hneď a veľmi vážne. V opačnom prípade bude britský scenár nasledovať v iných krajinách.

Aké dosahy bude mať brexit na strednú Európu, na visegrádsku štvorku?
Ekonomické šoky, samozrejme, neobídu nikoho. Nestabilita je pre strednú Európu zlá. Ale dá sa hovoriť aj o tom, že v regióne sa už neprejaví britské líderstvo. Do istej miery pritom práve pozícia Londýna prispela k tomu, že máme sankcie proti Rusku. Briti podporovali myšlienku, že stredná Európa je teraz v EÚ. Mnoho európskych krajín sa toho obávalo. Ale Británia to obhajovala. Stredná Európa tak stráca spojenca, ktorého v rámci únie mala.

Už 1. júla sa začína slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. Máte preň nejakú radu, keď berieme do úvahy vzniknutú situáciu.
Nie je čas na nejaké euroskeptické vyhlásenie, ktoré slovenský premiér Robert Fico robí. Je potrebné ukázať líderstvo a prispieť k vytvoreniu stabilnejšej situácie. Dúfam, že to Slovensko urobí.

Británia opúšťa EÚ. Zostáva však s Európou spojená aj prostredníctvom NATO. Bude mať brexit vplyv na vzťahy v Severoatlantickej aliancii?
Môže sa stať, že Británia bude chcieť po hlasovaní ukázať, aké je pre ňu NATO teraz dôležité. Bol by to podstatný signál. Neočakávam zásadné zmeny a všetci počas kampane hovorili, že sú za NATO. Lenže keď je Británia mimo EÚ, bude zložitejšie vytvárať spoločné pozície smerom k Rusku.

V piatok Škótsko navštívil republikánsky kandidát Donald Trump. Čo môže brexit znamenať pre novembrový súboj o Biely dom či prezidentské voľby na budúci rok vo Francúzsku, kde k favoritom patrí šéfka krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penová?
Určite je brexit povzbudením pre Le Penovú či Geerta Wildersa v Holandsku. Je ukážkou toho, že nemôžeme brať tieto veci na ľahkú váhu. Lebo, keď sa to stalo v Británii, môže k tomu dôjsť kdekoľvek.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit