Brexit je pre Európu zlomom. Podľa politikov sa EÚ musí zmeniť

Výsledok referenda, v ktorom Briti rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie, bol pre mnohých politikov šokujúcou a smutnou správou. Väčšina z nich sa zhoduje, že nejde o katastrofu, ktorá by ohrozila ďalšiu existenciu bloku.

24.06.2016 15:21
brexit, eú, veľká británia, Foto: ,
Európski lídri musia vyriešiť ďalšie fungovanie EÚ, ale aj procedurálny proces spojený s odchodom Británie.
debata (92)

Európski aj svetoví lídri zároveň uznávajú, že brexit je pre EÚ zlomovým okamihom a že sa jej predstavitelia musia vážne zamyslieť nad tým, čo treba zmeniť, aby ďalšie krajiny EÚ nezačali uvažovať o tom, že budú Spojené kráľovstvo nasledovať.

Dnešok je pre Európu a proces jej zjednocovania zlomom, povedala vo svojej prvej reakcii na rozhodnutie Británie nemecká kancelárka Angela Merkelová. Fatálne dôsledky však podľa nej hlasovanie mať nebude. „Európska únia je dostatočne silná na to, aby našla správne odpovede na dnešný deň,“ uviedla kancelárka.

Čítajte viac o Európe po brexite v článku: Minúta po minúte: Európa po brexite. Začiatok konca únie?

Český premiér Bohuslav Sobotka sa domnieva, že výsledok referenda neznamená koniec sveta, nie to ešte únie. Únia však podľa neho dostala signál, že sa musí zmeniť. „Nie preto, že Británia vystúpila, ale preto, že európsky projekt potrebuje oveľa silnejšiu podporu občanov,“ poznamenal šéf českej vlády.

Francúzsky prezident François Hollande zdôraznil, že Európska únia sa po britskom referende nemôže jednoducho vrátiť k svojej každodennej agende. „Hlasovanie v Británii je pre Európu ťažkou skúškou,“ uviedol prezident. „Potrebujeme novú víziu a nový štart pre zjednotenú Európu,“ doplnil ho grécky premiér Alexis Tsipras.

O potrebe zásadných zmien hovoril aj slovenský premiér Robert Fico. „Nie je to žiadna tragédia. Je to realita, na ktorú bude musieť zvyšných 27 krajín Európskej únie veľmi rýchlo zareagovať. Považoval by som za veľkú chybu, keby reakcia bola taká, aká bola doterajšia politika Európskej únie,“ vyhlásil.

Rad politických predstaviteľov reagovalo na víťazstvo priaznivcov brexitu emotívne. Estónsky premiér Taavi Roivas na twitteri zmienil hlboký smútok, ľútosť vyjadrila prezidentka Litvy Dalia Grybauskaitéová, zatiaľ čo český prezident Miloš Zeman hovoril o sklamaní. Podľa belgického premiéra Charlesa Michela je odchod Británie „fackou európskemu projektu“.

„Ľutujeme toto rozhodnutie, ale rešpektujeme ho,“ povedal na tlačovej konferencii v Bruseli predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. „Rusko z toho radosť nemá,“ reagoval predseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev.

Zaznievajú však aj pochmúrne vízie budúcnosti. Francúzsky premiér Manuel Valls napríklad varoval, že v stávke je teraz rozpad Európy. „Proces fragmentácie Európskej únie začal. Británia je prvý, kto opúšťa loď,“ uviedol na twitteri turecký vicepremiér Nurettin Canikli.

Pravdepodobný republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov Donald Trump zase vyjadril presvedčenie, že po vzore Británie z únie odídu aj ďalšie členské krajiny.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit