Fico: Počas predsedníctva chcem presadzovať témy, ktoré úniu spájajú

Cez slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie (SK PRES) chce predseda vlády Robert Fico presadzovať témy, ktoré úniu spájajú. Povedal to dnes po spoločnom pracovnom obede s predsedom vlády Holandského kráľovstva Markom Ruttem a predsedom vlády Maltskej republiky Josephom Muscatom.

15.06.2016 16:00
Robert Fico, Mark Rutte, Joseph Muscat Foto:
Predseda vlády Holandského kráľovstva Mark Rutte, predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády Maltskej republiky Joseph Muscat pred spoločným pracovným obedom na Úrade vlády SR na tému: Priority nadchádzajúceho predsedníctva Slovenska v Rade EÚ a aktuálnej európskej agende z pohľadu predsedajúcich krajín.
debata (1)

Holandsko Rade EÚ predsedá pre nami, Malta bude po nás. My predsedníctvo preberieme 1. júla. „Ako predseda vlády budem presadzovať témy, ktoré nás spájajú. Chceme hľadať riešenia, ale tam, kde ich nenájdeme, nájdeme priestor na vyslovenie vlastných názorov,“ povedal premiér.

Slovensko čaká podľa Fica obrovské množstvo energie, aby sme sa priblížili k latke, ktorú nastavilo Holandsko. Naša vláda predstavu aj agendu má, oficiálne ju schváli 30. júna, pretože „chceme byť najaktuálnejší a chceme reagovať na referendum vo Veľkej Británii o vystúpení z EÚ ako aj na summit európskych lídrov koncom júna“. Referendum bude 23. júna.

Napriek predstavám sa však predseda vlády domnieva, že predsedníctvu budú dominovať dve témy. Prvou je práve britské referendum a jeho výsledok. Premiér však verí, že občania Veľkej Británie chcú v únii zostať. Na druhej strane aj jeho pozitívny výsledok bude viesť k implementácii dohody medzi Veľkou Britániou a úniou. Dominovať bude aj migrácia, pričom Fico očakáva, že júnový summit prinesie vážne rozhodnutia v tejto oblasti, keďže sú v nej rozdielne názory.

Podľa holandského predsedu vlády Marka Rutteho je potrebné mať nejaký plán, no treba zároveň zostať flexibilným. „Život sa nezastaví, čas ide ďalej, prídu nové okolnosti a treba na ne reagovať,“ vyhlásil. Zároveň by chcel vyzvať britskú verejnosť, aby zahlasovala za zotrvanie v EÚ. Existujú dva dôvody, pre ktoré by mala Veľká Británia zostať. Prvý je podľa neho geopolitický. "Spolu sme silnejší, keby došlo k rozdeleniu, v mnohých krajinách by striekali šampanské,“ poznamenal s tým, že potrebujeme silnú Európu. Existujú však aj ekonomické dôvody, Európa je spolu silnejšia aj z tohto hľadiska.

V prípade migrácie treba podľa holandského premiéra znížiť prílev migrantov do Európskej únie, ochrániť hranice, implementovať dohodu s Tureckom a dohodnúť sa s africkými krajinami či s Líbyou. „Ďalšia spoločná vec, ktorá nás spája, je presvedčenie, že spoločný európsky trh nám prináša pracovné miesta a obrovskú pridanú hodnotu pre všetky členské krajiny,“ povedal. Ako na neho nadviazal predseda vlády Maltskej republiky Joseph Muscat, „nasledujúce obdobie bude testom hodnôt, ktoré spolu máme“. Premiéri sa podľa neho zhodli i na tom, že bez ohľadu na výsledok britského referenda bude situácia odlišná a bude potrebné ju zlepšiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rada Európskej únie #predsedníctvo Rady EÚ