Nemienime dráždiť domácimi turbulenciami, povedal Fico

Počas nadchádzajúceho predsedníctva v Rade Európskej únie (SK PRES) nemienime otravovať európsky priestor domácimi politickými turbulenciami. V Bruseli to po stretnutí s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom vyhlásil premiér Robert Fico.

01.06.2016 13:19 , aktualizované: 20:20
Fico, Juncker Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico na stretnutí s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.
debata (37)

Ten spolu s ostatnými členmi vlády odletel do Bruselu, kde s Komisiou rokovali o predsedníctve Slovenska v Rade Európskej únie. „Chcem zdôrazniť, že si plne uvedomujeme úlohu predsedajúcej krajiny. Chceme byť „honest broker“ (nezaujatý vyjednávač, pozn.), čiže chceme tam, kde to bude možné, dosahovať kompromisy,“ povedal Fico na tlačovej konferencii s tým, že to však neznamená, že budeme meniť naše národné postoje.

Slovensko a utečenecká kríza

Premiér pripustil, že v téme migrácie a azylovej politiky existujú otázky, ktoré vyvolávajú diskusiu. Medzi tieto otázky patrí aj zmena azylového systému, čiže tzv. revízia dublinského protokolu. „Asi by som klamal, ak by som povedal, že vo všetkých aspektoch sú členské štáty dohodnuté. Práve Dublin je jednou z tém, ktorá vyvoláva pomerne rozdielne názory. Ale tu rešpektujem, že sme predsedajúca krajina a ako „honest broker“ budeme robiť všetko preto, aby sa každý členský štát mal možnosť k danej téme vyjadriť,“ informoval premiér.

Predseda Komisie Juncker priznal, že v Bruseli poznajú názory Slovenska na tému migračnej a azylovej politiky. „Poznáme vyjadrenia Slovenska, ale toto je jedna veľmi dôležitá agenda a som veľmi rád, že ste pripravení zblížiť rozdielne názory,“ vyjadril sa šéf Komisie. Juncker si myslí, že by sa nemali zmiešavať postoj slovenskej vlády ku kvótam, vrátane podania na súd pre kvóty a rokovania o budúcom azylovom systéme. Dôvodom je práve podľa neho to, že úlohou Slovenska bude počas predsedníctva zbližovať rozdielne názory.

Juncker sa vyjadril aj k zdravotnému stavu premiéra. „Som veľmi rád, že je v dobrej kondícii, pretože absolvoval veľmi náročné obdobie. Bol som s ním počas tých ťažkých chvíľ v kontakte,“ uviedol šéf európskej exekutívy. „Požiadal som Roberta, aby bol proeurópskym lídrom a on mi prisľúbil, že to tak bude. Ja nemám žiadne pochybnosti o tom, že to tak bude,“ uzavrel Juncker.

Priority predsedníctva

Premiér v Komisii krátko predstavil aj priority slovenského predsedníctva. Ide o štyri okruhy. Prvý hovorí o EÚ silnejšej z ekonomického hľadiska. Chceme sa venovať aj spoločnému trhu, kde nás predovšetkým zaujíma spoločný digitálny trh. „Potom sa chceme venovať veľmi citlivej téme, a to je udržateľná migračná a azylová politika. Nakoniec hovoríme o globálne angažovanej Európe v rôznych projektoch a procesoch, kde Európa musí byť aktívnejšia,“ povedal šéf slovenskej exekutívy.

Na stretnutí s Európskou komisiou, ktorej... Foto: SITA, Diana Černáková
vláda, Fico Na stretnutí s Európskou komisiou, ktorej hlavnou témou bolo predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ, sa zúčastnili všetci ministri okrem šéfa rezortu obrany Petra Gajdoša.

„Uvedomujeme si, že sú tu vonkajšie okolnosti, ktoré budú významne ovplyvňovať naše predsedníctvo. Je to predovšetkým referendum vo Veľkej Británii, ale potom aj závery summitu, ktorý bude v poslednom júnovom týždni,“ povedal Fico s tým, že tieto priority schválime až 30. júna, keď bude jasný výsledok britského referenda o zotrvaní v Únii. To sa koná 23. júna. „Myslím si, že sme na tieto témy pripravení, hoci sa domnievam, že celej agende bude dominovať výsledok referenda vo Veľkej Británii a závery zo summitu, ktorý sa koná koncom júna,“ doplnil Fico.

Pokiaľ ide o zotrvanie Británie v EÚ, Fico je optimista

Bolo by strategicky nesprávne, ak by sme dopredu hovorili o brexite, čiže vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Všetci totiž máme záujem, aby Londýn ostal v EÚ. Odpovedal tak na otázku, či má Slovensko ako nasledujúca predsednícka krajina pripravený akýsi akčný plán, ak sa občania Veľkej Británie rozhodnú opustiť Úniu.

„Náš plán je skôr ako naplniť dohodu medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou. Pochopiteľne, ako pragmatickí politici musíme mať niekde v hlave aj druhý variant – variant možného vystúpenia,“ priznal Fico. Upozornil však, že tento variant so sebou prináša „obrovské množstvo komplikovaných právnych a legislatívnych procedúr“. Poznamenal, že pokiaľ ide o britské referendum, považuje sa za optimistu a verí, že občania Veľkej Británie sa rozhodnú ostať v EÚ.

Turbulentné časy

Premiér uviedol, že Slovensko si uvedomuje úlohu predsedajúcej krajiny, čiže úlohu tzv. „honest brokera,“ ktorý má hľadať kompromisy a byť nezaujatým vyjednávačom. Podľa Fica to však neznamená, že budeme meniť naše národné postoje, len ich nebudeme dávať prioritne na stôl. „My sme hovorili o veľkom zozname iniciatív zo strany Európskej komisie, pokiaľ ide o migračnú a azylovú politiku. Áno, sú body, kde vidíme nesúlad a bude ťažké dosiahnuť akúkoľvek dohodu, ale veľká väčšina návrhov, ktoré prichádzajú z Komisie, sú pozitívne, akceptovateľné,“ skonštatoval premiér. Ako príklad akceptovateľných návrhov uviedol iniciatívu „Back to Schengen“ (Späť k schengenu, pozn.), vytvorenie Pohraničnej a pobrežnej stráže či rozumnú implementáciu dohody EÚ – Turecko.

„Napriek tomu, že si svoje vlastné postoje zachovávame, uvedomujeme si európsku úlohu predsedajúcej krajiny,“ ubezpečil Fico šéfa Komisie Junckera.

Príležitosť pre Slovensko

Podľa Fica Slovensku pri výkone predsedníctva môžu pomôcť aj naše jedinečné skúsenosti z transformačného procesu po roku 1989. „Tieto skúsenosti nás predurčujú na to, aby sme dávali dohromady krajiny, ktoré často majú diametrálne odlišné postoje,“ dodal. Premiér sa tiež vyjadril, že aj toto stretnutie potvrdilo, aká náročná je agenda EÚ a EK.

„Bol by som veľmi rád, keby sa nám podarilo ako Slovensku dať tejto agende ľudský a zrozumiteľný jazyk, aby sme vysvetlili slovenskej aj ostatnej verejnosti, že o čom vlastne rozhodujeme,“ vyjadril želanie premiér. „Tá agenda je závažná a mimoriadne potrebná pre ľudí. Ale keď sa navzájom počúvame, je to pre bežného človeka mimoriadne ťažko zrozumiteľné,“ priznal Fico. Verí však, že ambícia priblížiť európske témy verejnosti je naplniteľná.

Premiér sa v Bruseli vrátil aj k marcovým parlamentným voľbám. Povedal, že aj keď voľby priniesli prekvapujúce výsledky, SK PRES bolo dôležitým faktorom pri zostavovaní vlády.

zväčšiť Predseda vlády Robert Fico na stretnutí s... Foto: Reuters, FRANCOIS LENOIR
Fico, Tusk Predseda vlády Robert Fico na stretnutí s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom v Bruseli.

„Chcem zopakovať, že je to pre Slovensko obrovská príležitosť,“ dodal Fico s tým, že Slovensko je pred predsedníctvom naladené optimisticky a konštruktívne. „Keďže máme za partnerov vynikajúcich ľudí, ako je pán Tusk alebo Juncker, verím, že to zvládneme bez akýchkoľvek ťažkostí,“ uzavrel Fico.

Ako sa vyjadril šéf Európskej rady Donald Tusk, Slovensko predsedníctvo preberá v „ťažkých časoch pre Európsku úniu“. Verí však, že si s tým poradíme.

Na stretnutí s Európskou komisiou, ktorej hlavnou témou bolo predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ, sa zúčastnili všetci ministri okrem šéfa rezortu obrany Petra Gajdoša (nominant SNS). Ten má pohotovosť v súvislosti s ochranou nášho vzdušného priestoru v rámci systému renegát.

„Keďže v zmysle zákona o postupe proti narušiteľovi vzdušného priestoru rozhoduje prioritne práve on, tak nechcel touto kompetenciou na dnešný deň poveriť niektorého iného člena vlády, ktorý by tak musel zostať na Slovensku namiesto neho,“ uviedla hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Ako dodala, ochrana vzdušného priestoru musí byť zabezpečená nepretržite 24 hodín denne.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Jean-Claud Juncker #predsedníctvo v Rade EÚ