Šéf EP Schulz: Bezvízový režim s Tureckom nebude schválený do júla

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz nepovažuje v súčasnej situácii za možné schválenie bezvízového režimu pre občanov Turecka do júla tohto roka.

11.05.2016 12:43
Martin Schulz Foto: ,
Predseda europarlamentu Martin Schulz: "Turecko dosiaľ nesplnilo päť zo 72 podmienok na zavedenie bezvízového vstupu svojich občanov do EÚ."
debata (22)

To, že by europarlament začal s príslušnou rozpravou, keď Ankara nespĺňa všetky kritériá, „neprichádza vôbec do úvahy“, povedal dnes Schulz pre nemecký verejnoprávny rozhlas. Z tohto dôvodu ani návrh Európskej komisie nepostúpil príslušnému výboru EP.

Turecko podľa Schulza dosiaľ nesplnilo päť zo 72 podmienok na zavedenie bezvízového vstupu svojich občanov do EÚ. V prípade dvoch zásadných kritérií – ochrany údajov a protiteroristickej legislatívy – sa pritom Ankara ich plnením zjavne ani nezačala zaoberať, kritizoval nemecký sociálnodemokra­tický politik.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v uplynulých dňoch opakovane odmietol požiadavku EÚ na zmenu protiteroristických zákonov.

Schulz vyzval Erdogana, aby ustúpil. Turecko musí podľa neho objasniť, kedy bude jeho parlament rokovať o príslušných opatreniach. „Potom môžeme zvážiť, ako upravíme naše časové plány,“ dodal šéf EP s tým, že na schválenie bezvízového styku v októbri musí Ankara s debatou o legislatívnych zmenách začať bezodkladne.

Bezvízový vstup tureckých občanov do krajín EÚ je dôležitou súčasťou dohody zameranej na riešenie utečeneckej krízy, ktorú únia dosiahla s Tureckom. Na základe dohody má Turecko prijímať späť migrantov, ktorí z jeho územia ilegálne pricestovali do Grécka.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EP #Recep Tayyip Erdogan #Martin Schulz #bezvízový režim