Podľa EK by zrušenie Schengenu ročne stálo do 18 miliárd eur

Znovuzavedenie stálych kontrol na vnútorných, schengenských hraniciach v rámci Európskej únie by viedlo ku každoročným ekonomickým stratám vo výške od päť do 18 miliárd eur, oznámila Európska komisia (EK).

04.05.2016 11:01
debata (10)

Svoj odhad exekutíva EÚ zakladá na najnovších ekonomických prognózach pre EÚ, ktoré boli predstavené v utorok.

„Náklady trvalého a systematického zavedenia hraničných kontrol by mohli byť významný dopad na cezhraničných pracovníkov a cestovateľov, na cestnú dopravu a tiež na verejnú správu a dosiahli by úroveň 5 až 18 miliárd eur ročne,“ uvádza sa v správe EK pre médiá.

Vykonávanie hraničných kontrol by sa okamžite prejavilo v podobe oneskorených dodávok v rámci nákladnej dopravy a v čase strávenom v dopravných zápchach pre ľudí, dochádzajúcich za prácou do iného štátu. V dlhodobom horizonte by tieto kontroly viedli k poklesu obchodovania a zníženiu intenzity cestovného ruchu, upozorňuje dokument z dielne EK.

Podľa štúdií odborníkov komisie by zrušenie Schengenu, čiže opätovné zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach EÚ, mohlo mať rovnaký efekt ako zvýšenie dovozných cien tovarov o jedno až tri percentá.

Viaceré vlády členských štátov EÚ požadujú predĺženie dočasných kontrol na vnútorných hraniciach únie a ich sprísnenie ako odpoveď na rastúci migračný tlak a kvôli obavám z teroristických útokov. Súčasné pravidlá EÚ stanovujú, že voľný pohyb v rámci schengenského priestoru môže byť pozastavený len dočasne a vždy so súhlasom Európskej komisie.

Komisia by mala dnes oznámiť, či povolí predĺženie hraničných kontrol Nemecku a Dánsku, ktoré kvôli migračným tlakom požadujú platnosť týchto opatrení po dobu ďalších šesť mesiacov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #schengen #zrušenie